Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

B. Kollár zvolal okrúhly stôl o téme referenda na utorok

Na archívnej snímke predseda Národnej rady SR Boris Kollár. Foto: TASR – Jaroslav Novák

Pozvánku dostal aj mimoparlamentný Hlas-SD.

Bratislava 14. januára (TASR) - Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) zvolal okrúhly stôl k téme ústavného zákona o skrátení volebného obdobia na utorok (18. 1.). TASR to potvrdila jeho hovorkyňa Michaela Jurcová. Kollár už skôr avizoval, že chce na stretnutie zvolať predsedov relevantných politických strán, ktoré majú zastúpenie v parlamente.

Predseda SaS a vicepremiér Richard Sulík už reagoval, že sa na okrúhlom stole nezúčastní. "Nevidím žiaden dôvod na takýto okrúhly stôl," reagoval na piatkovej tlačovej konferencii.

Pozvánku dostal aj mimoparlamentný Hlas-SD, hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková uviedla, že sa na stretnutí zúčastnia. O prijatí pozvánky informoval na sociálnej sieti aj europoslanec a šéf mimoparlamentného hnutia Republika Milan Uhrík. Dodal, že na stretnutí sa určite zúčastní.



Šéf OĽANO a minister financií Igor Matovič už cez víkend avizoval, že na stretnutie nepríde. Povedal, že rozprávať sa "so zástupcami mafie o tom, ako umožniť skorší návrat mafie k moci", mu pripadá "úplne mimo misy". Hnutie OĽANO v piatok reagovalo, že okrúhly stôl ku komplikovaným ústavným otázkam má zmysel organizovať v prvom rade pre odborníkov, nie politikov, "ktorí nevedia ani len správne sformulovať referendovú otázku". "Hnutie OĽANO nezískalo mandát vo voľbách na to, aby vyjednávalo so skorumpovanými politikmi alebo extrémistami," uviedol pre TASR Peter Dojčan z mediálneho tímu hnutia.

Nezaradený poslanec Tomáš Taraba považuje okrúhly stôl za zbytočnú aktivitu, keďže len koalícia je tá, ktorá nemá dohodu. Myslí si, že za okrúhlym stolom sa riešenie nenájde. V júni 2021 parlament odmietol jeho návrh, ktorým chcel meniť Ústavu SR v súvislosti so skrátením volebného obdobia. "Dnes podávam ten istý návrh do podateľne, takže ak by koalícia nič neurobila, budú musieť hlasovať o mojom," uviedol pre TASR. Tento návrh bude zrejme na programe februárovej schôdze.

Kollár už skôr avizoval, že súhlasí, aby mali ľudia možnosť sa v referende vyjadriť, či chcú skrátiť volebné obdobie. Nenašiel však podľa svojich slov podporu koaličných partnerov.

Opozícia a odborári minulý rok vyzbierali 600.000 podpisov na iniciovanie referenda o skrátení volebného obdobia. Prezidentka sa v prípade petície obrátila na Ústavný súd SR, ktorý v júli 2021 rozhodol, že navrhovaná referendová otázka o skrátení volebného obdobia NR SR je protiústavná. Čaputová reagovala, že by vyhlásila referendum o predčasných voľbách, ak by NR SR rozhodla o zmene ústavy a následne prijala uznesenie, ktorým by požiadala o jeho konanie.