Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Babeľa: Na liečbu sklerózy multiplex sa netreba pozerať ako na náklad

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Skleróza multiplex je chronické ochorenie centrálneho nervového systému. Poškodzuje mozog a miechu pacienta. Presná príčina nie je objasnená.

Bratislava 4. marca (TASR) - Na efektívnu liečbu sklerózy multiplex sa treba pozerať ako na investíciu, nie náklad. Poukázal na to prorektor pre vedu, výskum a styk so zahraničím Slovenskej zdravotníckej univerzity (SZU) v Bratislave Róbert Babeľa. Správna liečba, v správny čas a pre správneho pacienta môže podľa neho pomôcť pacientom, ich rodinám, ale aj spoločnosti.

"Fakt, že úplná väčšina pacientov so sklerózou multiplex je v produktívnom veku len zvýrazňuje potrebu adekvátnej stratégie a zabezpečenie čo najefektívnejších možností terapie, ktorá už v tejto dobe dokáže vrátiť človeka s touto diagnózou relatívne skoro do normálneho, a nielen pracovného, života," poznamenal.

Pacientovi so sklerózou multiplex, ktorý včas nedostane správnu liečbu, hrozí invalidita. "Stratu produktivity na jedného pacienta, pokiaľ by išiel do predčasného invalidného dôchodku ako 32-ročný, odhadujeme na úrovni 609.161 eur. Stratu produktivity treba chápať ako ekonomickú hodnotu, ktorú by pacient mohol v rámci svojho produktívneho života vyrobiť, ale pre ochorenie to vyrobiť nedokáže," ozrejmil Babeľa.

Je preto podľa neho potrebné skrátiť a maximálne zefektívniť diagnostickú cestu pacienta a zároveň zaraďovať do riadnej kategorizácie lieky s dokázanou efektivitou. "Zároveň je potrebné dohliadnuť na to, že si tieto lieky vieme dovoliť a že ich dávame správnym pacientom a v správnom čase. Vtedy je to bez akýchkoľvek pochýb vysokoefektívna investícia - minimálne z pohľadu čísel, ktoré o ochorení máme," uzavrel.

Skleróza multiplex je chronické ochorenie centrálneho nervového systému. Poškodzuje mozog a miechu pacienta. Presná príčina nie je objasnená. Medzi najčastejšie príznaky patrí optická neuritída, teda zápal zrakového nervu. Ochorenie sa môže okrem iného prejavovať aj svalovou slabosťou jednej či viacerých končatín, poruchami rovnováhy či citlivosti.