Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Podnikateľ Babiš striktne odmieta spoluprácu s bývalou ŠtB

Podnikateľ Andrej Babiš (na snímke) dnes predstúpil pred Okresný súd Bratislava I, kde žaluje v civilnom spore na ochranu osobnosti Ústav pamäti národa (ÚPN), ktorý eviduje na neho zväzok podľa ktorého bol spolupracovníkom a agentom bývalej Štátnej bezpečnosti. Bratislava 6. júna 2013. Foto: TASR/Ivan Kríž

O Babišovej minulosti koncom roka 2011 informovalo množstvo českých zdrojov a následne aj slovenských médií.

Bratislava 6. júna (TASR) - Podnikateľ Andrej Babiš dnes predstúpil pred Okresný súd Bratislava I, kde žaluje v civilnom spore na ochranu osobnosti Ústav pamäti národa (ÚPN), ktorý eviduje na neho zväzok podľa ktorého bol spolupracovníkom a agentom bývalej Štátnej bezpečnosti. Materiál zverejnili pred necelými dvoma rokmi viaceré české a slovenské médiá.

Babiš nebol ani agentom ŠtB, ani s ňou vedome nespolupracoval, uviedli dnes jeho advokáti. Ide teda, podľa právnych zástupcov podnikateľa o neoprávnený zásah do jeho osobnostných práv a práve preto žaluje ÚPN. Navrhovateľ je neoprávnene vedený v materiáloch, že bol agentom ŠtB, nikdy nepodpísal záväzok o spolupráci. V tejto veci už v minulosti konal Krajský súd v Bratislave (KS), ktorý dospel k záveru, že nebol oprávnene evidovaný v materiáloch bývalej ŠtB. Babiš opätovne uviedol, že nikdy nepodpísal záväzok a priniesol také informácie, ktoré vyvracajú hodnovernosť materiálov ÚPN. Zväzok bol podľa žalujúcej strany fiktívny a vedený účelovo.

"V rokoch 1980 až 1982 som prišiel do styku s bývalou ŠtB. Povedal mi o tom môj priamy nadriadený v zamestnaní, že ma budú volať páni z Februárky (sídlo ŠtB-poznámka TASR). Bol som prekvapený, keď som sa stretol s dvoma pánmi a keď ma na výsluchu informovali o mojej rodine a vedeli o tom, kto z mojej rodiny emigroval na Západ - brat mojej mamy a môj bratranec. Bol som vystrašený, ako je to možné, že to všetko vedia. Pýtali sa aj na môjho šéfa, ako je možné, že má auto z Tuzexu, o čo som ho aj potom informoval. Hlavná téma rozhovoru bola však dovoz sýrskych fosfátov, čím som sa vtedy zaoberal v práci. Československo vtedy vyvážalo do Sýrie tanky a iné zbrane a oni nemali čím platiť a chceli platiť nekvalitnými fosfátmi. Ja som upozornil, že fosfáty sú nevhodné, nebezpečné a ekologicky závadné. Na stretnutí ma príslušníci ŠtB vyzvali, aby som však napísal analýzu, prečo nie sú fosfáty vhodné na spracovanie. Ja som ich upozornil, že sú nebezpečné a je problém ich do Československa dovážať. Napriek tomu som od svojho zamestnávateľa následne dostal príkaz doviezť jednu loď fosfátov zo Sýrie do Přerova. Išlo o mikroprach. Robotníci pri vykládke museli používať plynové masky, spôsobili im zdravotné problémy, keď krvácali z prachu. Potom uverili mojim tvrdeniam. Spoluprácu som nikdy nepodpisoval," zdôraznil dnes pred nižším súdom Babiš. "České a aj slovenské médiá pravidelne uverejňujú články, či dokonca špeciálne vydania, kde informuje lživo v súvislosti so spomínanou evidenciou v dokumentoch ŠtB" viedol mimo iného Babiš.

"Na weboch ma potom ľudia označujú za slovenského eštébáka," povedal žalujúci podnikateľ. Babiš vedie podobné pojednávanie aj proti českému Blesku.

Pojednávanie odročili

Sudkyňa Okresného súdu Bratislava I dnes musela pojednávanie odročiť. Obhajca ÚPN totiž už na úvod procesu uviedol, že naň nie je pripravený pretože dostal splnomocnenie len v stredu 5. júna a teda nie je so spisom oboznámený. Predvolanie na súd však ÚPN dostal už v marci. Advokát ÚPN dnes zdôraznil, že ÚPN nie je právnym nástupcom ŠtB a teda nezodpovedá za oprávnenosť, či neoprávnenosť evidencie vedenej bývalou ŠtB. Pôvodný právny zástupca dal pred približne dvoma týždňami v ÚPN výpoveď.

O Babišovej minulosti, teda, že údajne za bývalého režimu spolupracoval s ŠtB, koncom roka 2011 informovalo množstvo českých zdrojov a následne aj slovenských médií. Všetky sa odvolali práve na zväzok slovenského ÚPN. Podľa neho Andrej Babiš od roku 1980 spolupracoval s ŠtB pod krycím menom Bureš. Najprv fungoval ako dôverník a od roku 1982 ako agent, informoval napríklad server idnes.cz. Babiš vtedy pracoval v Petrimexe, štátnom podniku zahraničného obchodu. Tvrdí, že tajná polícia od neho chcela iba analýzu o dovoze nerastných surovín zo Sýrie. "Nebol som agent ŠtB a urobím v tejto veci právnej kroky," citovali pred dvoma rokmi Babiša české médiá s dodatkom, že ÚPN bude čeliť žalobe.

Idnes.cz vtedy dodal, že okrem Babiša začínalo svoju kariéru v socialistických podnikoch zahraničného obchodu aj mnoho ďalších milionárov. Tieto podniky boli prešpikované straníkmi a eštébákmi.