Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

V Badíne prišli hlasovať aj bohoslovci z kňazského seminára

Na snímke voliči prišli hlasovať v Referende 7. februára 2015 v obci Badín pri Banskej Bystrici. Foto: TASR - Branislav Račko

"Pri vlaňajších komunálnych voľbách sme mali účasť okolo 70 percent. Naši občania sú disciplinovaní, využívajú svoje právo vyjadriť názor," uviedol starosta obce.

Badín 7. februára (TASR) – V obci Badín v okrese Banská Bystrica môže svoj názor v dnešnom referende vyjadriť 1574 voličov zapísaných v zozname. Spomedzi nich už ráno prišli niekoľkí bohoslovci a aj s voličskými preukazmi z Kňazského seminára svätého Františka Xaverského, ktorý sídli v Badíne. Vychováva kňazov pre banskobystrickú diecézu a niektoré rehoľné spoločenstvá.

"Pri vlaňajších komunálnych voľbách sme mali účasť okolo 70 percent. Naši občania sú disciplinovaní, využívajú svoje právo vyjadriť názor a plnia si svoju občiansku povinnosť," uviedol pre TASR starosta Badína Pavol Hric. Obec mala ku koncu januára tohto roka 1925 obyvateľov.

Pozrite si fotogalériu


Hric v dedine nezaznamenal pred referendom žiadne problémy s kampaňou. "Plagáty alebo bilbordy v obci neboli. Akurát na katolíckej fare bol vystavený jeden pútač. Zaregistroval som roznášanie letákov do schránok. Iná propagácia referenda u nás nebola," dodal Hric.

"Referendum má zmysel, aby to bolo správne medzi mužom a ženou, preto sme prišli hlasovať. Ide hlavne o deti, aby sa vychovávali v usporiadaných rodinách," reagovali tri staršie Badínčanky, ktoré prišli do jedinej okrskovej miestnosti v dedine.

"Referendum pre mňa má určite zmysel, aj keď som možno často počúval, že je to iba o cirkvi a podobne. Aj ľuďom som povedal, mne poslednému ide o to, mne deti nezoberie žiadna sociálka, ani nič. Keď budem trpieť, budem trpieť ja pre svoju vieru, pre svoje presvedčenie, hodnoty, ktoré chcem vyznávať, ale ide o ostatných ľudí a rodiny, ktoré s tým budú konfrontované. Priložil som ruku k dielu a vyjadril som názor, čo je právo občana v demokratickom štáte," povedal pre TASR rímskokatolícky kňaz, ktorý pôsobí v Kremnici, rodák z Badína, Martin Kňažek.