Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Baki Sadiki je na Slovensku, doviezol ho vládny špeciál

Odsúdený albánsky narkobarón Baki Sadiki je na Slovensku. Z Kosova ho 28. decembra 2012 doviezol vládny špeciál, ktorý pristál na bratislavskom letisku M. R. Štefánika. Na snímke Baki Sadiki (tretí vpravo) v sprievode polície na bratislavskom letisku M.R.Štefánika 28. decembra 2012. Foto: TASR/Martin Baumann

Dnešný prevoz Sadikiho na Slovensko je dobrým dňom pre spravodlivosť, tvrdí Lajčák.

Bratislava 28. decembra (TASR) - Odsúdený albánsky narkobarón Baki Sadiki je na Slovensku. Z Kosova ho dnes doviezol vládny špeciál, ktorý pristál na bratislavskom letisku M. R. Štefánika.

Slovenský rezort diplomacie víta bezproblémové odovzdanie Bakiho Sadikiho orgánom SR a jeho prevoz z Kosova do Bratislavy. "Je to dobrý deň pre spravodlivosť," konštatoval minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

Ministerstvo zároveň oceňuje spoluprácu misie Európskej únie EULEX, ďalších partnerov a v poslednej fáze aj súčinnosť miestnej polície v Kosove. "Pre všetky zúčastnené či spolupracujúce strany bola spravodlivosť určujúca priorita, a to napriek právnym i politickým výzvam spojených s týmto prípadom extradície," uviedlo MZV vo svojom stanovisku k dnešnému prevozu Sadikiho na Slovensko.

Úspešné zavŕšenie procesu vydania odsúdeného Albánca podľa rezortu diplomacie signalizuje, že Priština má seriózny záujem reformami a spoluprácou napĺňať svoju európsku perspektívu tak, ako celý región západného Balkánu, čo Slovensko dlhodobo podporuje.



Sadikiho vypátral Interpol

Sadikiho prešovský súd odsúdil na 22 rokov väzenia, pred trestom sa však ukryl. Vypátral ho Interpol a v októbri ho v Kosove zatkli spojenecké jednotky OSN. Rozsudok nad hlavou albánskeho drogového gangu a jeho komplicmi je právoplatný od septembra minulého roku. V rokoch 2007 až 2008 mali zabezpečovať dovoz a distribúciu heroínu z Turecka. Minimálne šesť ráz mala na Slovensko prísť zásielka drog ukrytých v obuvi.

Ministerstvo zahraničných vecí SR poslalo žiadosť o jeho vydanie 9. novembra Styčnému úradu SR v Prištine. Ten ho odovzdal misii EÚ v Kosove EULEX, ktorá žiadosť posunula prištinskej administratíve. Takýto postup si vyžiadal fakt, že Slovensko neuznáva Kosovo ako samostatný štát, preto muselo oficiálne komunikovať cez misiu EULEX.

Súd v Gnjilane rozhodol 3. decembra o vydaní Sadikiho na Slovensko. Následne toto rozhodnutie 20. decembra potvrdil aj najvyšší súd v Kosove. Čakalo sa na definitívny podpis ministra spravodlivosti, ktorý tak spravil o deň neskôr. Od toho času začala plynúť 30 dňová lehota na jeho prevoz.




Polícii sa podarilo uzatvoriť prípad slovenskej policajnej histórie, tvrdí Gašpar

Prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar dnes na tlačovej konferencii v Poprade potvrdil, že slovenská polícia tak po rokoch uzatvára prípad slovenskej policajnej histórie.

Prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar informuje o prevoze Bakiho Sadikiho z Kosova na Slovensko v zasadačke Okresného riaditeľstva Policajného zboru SR v Poprade 28. decembra 2012.
Foto: TASR/Oliver Ondráš
„Podarilo sa nám osobu odsúdenú za trestný čin na Slovensku, ktorá sa nachádzala v zahraničí, previesť na výkon trestu na Slovensko,“ zdôraznil Gašpar. V týchto chvíľach je už Sadiki v Bratislave. Albánca slovenská justícia odsúdila na 22 rokov za drogovú trestnú činnosť. Sadiki sa však pred trestom ukryl. Príslušníci Interpolu ho v Kosove zatkli v októbri. Podľa Gašpara pri zatýkaní nekládol odpor.

Tento prípad bol dlhodobo medializovaný. „Snáď symbolicky vyznie aj to, že túto tlačovku robíme v regióne, kde sa celý prípad v roku 2008 začal,“ dodáva Gašpar. Sadiki bude z bratislavského letiska prevezený do príslušného zariadenia na výkon trestu, z bezpečnostných dôvodov však policajný prezident nechcel konkretizovať, kde to bude.

„V rámci pátrania po tejto osobe sme sa zamerali na tie miesta, kde by sa mohol zdržiavať a postupne sme začali zhromažďovať informácie o možnom pobyte odsúdeného. Participovali na tom predovšetkým zložky cieľového pátrania Úradu kriminálnej polície, ktoré sa zameriavajú na pátranie po tých najvýznamnejších páchateľoch trestnej činnosti, ktorí sa ukrývajú v cudzine, významne sa na tom podieľala aj národná ústredňa Interpolu,“ dodáva Gašpar. V minulom roku bol Sadiki zaradený do zoznamu osôb hľadaných v rámci medzinárodnej pátracej akcie, ktorú organizoval Interpol pod názvom Infrared. O nej už polícia hovorila aj v súvislosti s hľadaným Karolom Melom.

„Baki Sadiki nám z hľadiska možnosti trošku uľahčil pátranie, pretože sa nezdržiaval v zámorí, ale nachádzal sa v Európe. Mali sme už niekoľko týždňov pred zadržaním dosť konkrétne informácie o jeho pohybe, nakoniec sa podarilo v Kosove zadržať odsúdeného, a to kosovskou políciou a mierovými silami, ktoré v Kosove pôsobia, aj na základe informácií, ktoré boli poskytnuté slovenskou políciou,“ upozornil policajný prezident.



Sadikiho zadržali v kaviarni

Sadikiho polícia zadržala v kaviarni, všetko prebehlo pokojne, odsúdený podľa Gašpara nekládol odpor a nemal pri sebe žiadnu zbraň. Dnes ho odovzdali slovenskej polícii na letisku v Prištine a letka Ministerstva vnútra SR ho previezla do Bratislavy. Gašpar v tomto prípade vyzdvihol prístup Ministerstva zahraničných vecí SR i samotného ministra Miroslava Lajčáka, ktorý svojou aktivitou prispel k tomu, že Sadikiho kosovské úrady vydali.

„Celý prípad sa začal odvíjať v roku 2008, kedy úrad boja proti organizovanej kriminalite začal rozpracúvať prípad súvisiaci s drogovou trestnou činnosťou tu pod Tatrami. Dňa 16. 9. 2008 bol prípad odovzdaný vyšetrovateľovi do trestného konania a bolo začaté trestné stíhanie pre trestný čin nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov a prekurzorov, ich držania a obchodovania s nimi, pričom tri dni na to bola vykonaná už aj policajná akcia, ktorá viedla k zaisteniu prvých podozrivých,“ priblížil začiatok prípadu Gašpar. Polícia vtedy obvinila štyri osoby, neskôr policajti obvinili ďalších dvoch ľudí vrátane Sadikiho.

„Ako členovia organizovanej skupiny zabezpečovali dovoz, prevoz, úschovu a ďalšiu distribúciu omamnej látky, v tomto prípade heroínu, a to predovšetkým z Turecka. Omamné látky sa prevážali do Poľskej republiky a neskôr aj na Slovensko, kde sa časť z nich distribuovala na Slovensku a rozširovala ďalším osobám a časť bola prevážaná do ďalších krajín ako Taliansko, Poľsko a Švajčiarsko,“ objasnil Gašpar. Obvinených bolo šesť osôb a 12. 7. 2010 sa prípad dostal pred súd. V júni 2011 uznal Okresný súd v Prešove troch mužov vinných, pričom uložil Bakimu Sadikimu trest odňatia slobody na 22 rokov, obžalovanému Jurajovi J. a Jánovi C. vo výmere 15 rokov.


Výberová chronológia prípadu Bakiho Sadikiho

1. júna 2008 – Exminister spravodlivosti Daniel Lipšic v pléne Národnej rady (NR) SR naznačil prepojenie šéfa rezortu justície Štefana Harabina na organizovaný zločin. Lipšic sa Harabina pýtal, či ešte ako sudca Najvyššieho súdu v roku 1994 intervenoval vo veci rozhodnutí o vyhostení Albánca Bakiho Sadikiho obvineného z pašovania troch kilogramov heroínu u vtedajšieho ministra vnútra Ľudovíta Hudeka.

17. júla 2008 - Poslanec Národnej rady SR Daniel Lipšic odovzdal riaditeľovi Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) Františkovi Blanárikovi prepis telefonického rozhovoru, ktorý poukazuje na dôverný vzťah ministra spravodlivosti Štefana Harabina s odsúdeným kosovským Albáncom Bakim Sadikim. Táto osoba sa podľa Lipšica pohybovala v albánskej drogovej mafii.

28. augusta 2008 - Podpredseda KDH Daniel Lipšic a poslankyňa Národnej rady SR za SDKÚ-DS Lucia Žitňanská podali do parlamentu návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi spravodlivosti Štefanovi Harabinovi. Opozícii prekážali údajné osobné vzťahy Harabina s podnikateľom albánskeho pôvodu Bakim Sadikim, ktorého v minulosti vyšetrovali pre podozrenie z obchodovania s drogami. Sadiki i Harabin vzájomné kontakty popreli.

4. septembra 2008 - V NR SR sa začala mimoriadna schôdza, na ktorej poslanci mali rozhodnúť o odvolaní ministra spravodlivosti Štefana Harabina z funkcie. Dôvodom boli ministrove kontakty s údajným mafiánom Bakim Sadikim.

4. septembra 2008 - Minister spravodlivosti Štefan Harabin zostal po hlasovaní poslancov Národnej rady (NR) SR vo funkcii. Zo 131 prítomných hlasovalo za vyslovenie nedôvery 55 zákonodarcov, proti bolo 75 a jeden poslanec sa hlasovania zdržal. Na odvolanie ministra je potrebných 76 hlasov zákonodarcov. Predkladatelia návrhu Daniel Lipšic (KDH) a Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS) argumentovali predovšetkým prepisom telefonického rozhovoru Harabina so Sadikim zo 17. septembra 1994, teda z obdobia, keď Š. Harabin pôsobil ako sudca na Najvyššom súde SR.

9. septembra 2008 - Generálny prokurátor Dobroslav Trnka potvrdil, že prepis rozhovoru Harabina s údajným mafiánom Bakim Sadikim je autentický a je súčasťou dohľadového spisu.

10. septembra 2008 – Poslanci Národnej rady SR neschválili návrh uznesenia predsedu ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara, ktorým mali vysloviť podozrenie, že dokumenty priložené k návrhu na odvolanie ministra spravodlivosti Štefana Harabina mohli byť falzifikáty. Z 81 prítomných poslancov hlasovalo za 21 zákonodarcov, 14 bolo proti, 44 sa zdržalo a dvaja nehlasovali. Poslanci ĽS-HZDS sa neprezentovali, návrh podporili len poslanci SNS a štyria poslanci Smeru-SD.

19. marca 2010 - Generálna prokuratúra SR potvrdila, že Baki Sadiki čelí obvineniu z obzvlášť závažného zločinu nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov a prekurzorov, ich držania a obchodovania s nimi.

17. mája 2010 - Ministerstvo spravodlivosti SR potvrdilo, že požiadalo o vydanie údajného šéfa albánskej drogovej mafie Bakiho Sadikiho, na ktorého bol vydaný medzinárodný zatykač. Baki Sadiki sa mal nachádzať v Kosove.

4. augusta 2010 - Generálna prokuratúra (GP) SR podala na Okresný súd v Prešove obžalobu na Bakiho Sadikiho, Juraja J. a Jána C. pre obzvlášť závažný zločin nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držania a obchodovania s nimi.

25. novembra 2010 – Senát Okresného súdu v Prešove na verejnom zasadnutí prijal obžalobu na troch mužov, ktorí sa mali dopustiť rozsiahlej drogovej trestnej činnosti.

24. januára 2011 – Výpoveďou obžalovaných sa na Okresnom súde (OS) v Prešove začalo hlavné pojednávanie s Jurajom J., Jánom C. a Bakim Sadikim. Na pojednávanie sa v sprievode eskorty dostavili Ján C. a Juraj J., ktorý mal hlavu zahalenú kuklou. Voči kosovskému Albáncovi Bakimu Sadikimu sa konanie viedlo ako proti ujdenému a bol na neho vydaný medzinárodný zatykač. Ako členovia organizovanej skupiny najneskôr od roku 2007 až do 19. septembra 2008 údajne zabezpečovali dovoz, úschovu a ďalšiu distribúciu heroínu. Ten mal byť balený na území Tureckej republiky do športovej a inej obuvi a od mája 2008 prevážaný na územie SR, kde bol ďalej distribuovaný. K takémuto konaniu vraj došlo najmenej v šiestich prípadoch a množstvo jednej zásielky malo obsahovať až 20 kilogramov drogy. Heroín údajne potom Juraj J. a Ján C. postupne vyviezli do zahraničia. Najmenej v troch prípadoch ho ďalší obvinení prechodne uskladňovali v penzióne v Starom Smokovci, kde bola 19. septembra 2010 zaistená časť s hmotnosťou 10 kg.

7. februára 2011 – Senát Okresného súdu v Prešove vypočul ďalších svedkov v procese s Bakim Sadikim, Jurajom J. a Jánom C.

28. apríla 2011 – Výpoveďou ďalších troch svedkov na Okresnom súde v Prešove pokračovalo hlavné pojednávanie s Bakim Sadikim, Jurajom J. a Jánom C. Pred senátom vypovedal ako svedok niekdajší popradský diskdžokej David Z., ktorého do súdnej siene z väzby priviedla eskorta. Uviedol, že jeho známa Michaela Š. ho požiadala, či by nevedel nájsť kupca pre asi dva kilogramy drogy.

13. júna 2011 – Senát Okresného súdu (OS) v Prešove vyniesol záverečný verdikt v procese s Bakim Sadikim, Jurajom J. a Jánom C. OS rozhodol, že všetci traja obžalovaní sú vinní a vymeral im nepodmienečné tresty odňatia slobody. Rozhodnutie súdu si vypočuli len dvaja obžalovaní. Baki Sadiki sa zdržiaval na neznámom mieste a konanie proti nemu bolo vedené ako voči ujdenému. OS Prešov uložil obžalovanému Bakimu Sadikimu trest odňatia slobody v dĺžke 22 rokov so zaradením do ústavu na výkon trestu s maximálnym stupňom stráženia. Ďalším dvom obžalovaným uložil tresty odňatia slobody v trvaní 15 rokov v zariadení so stredným stupňom stráženia. Obhajcovia Bakiho Sadikiho a Juraja J. podali na mieste odvolanie.

21. septembra 2011 - Krajský súd v Prešove potvrdil 22-ročný trest odňatia slobody pre Sadikiho.

24. septembra 2012 - Generálna prokuratúra SR má predsedovi Najvyššieho súdu SR Štefanovi Harabinovi zaplatiť 150.000 eur plus deväťpercentné úroky z omeškania od 6. januára 2010. Dôvodom bol rozsudok Okresného súdu Bratislava I. Harabin zažaloval Generálnu prokuratúru SR po tom, ako potvrdila pravosť prepisu telefonického rozhovoru medzi ním a údajným obchodníkom s drogami Bakim Sadikim. Štefan Harabin tvrdil, že rozhovor z roku 1994, v ktorom si so Sadikim tyká a dohadujú si stretnutie, je falzifikát. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný.

25. októbra 2012 - Albánca Bakiho Sadikiho zatkli okolo 17.00 h v Kosove spojenecké jednotky OSN. Sadikiho vypátral Interpol v rámci akcie Infrared a dostal sa do 40-d¨ľovej vydávacej väzby. Prebiehala komunikácia medzi národnou ústredňou Interpolu a príslušnými justičnými orgánmi o jeho vydaní na Slovensko.

9. novembra 2012 - Rezort diplomacie poslal žiadosť o vydanie Albánca Bakiho Sadikiho na styčný úrad SR v
Kosove.

26. novembra 2012 - Sudca v Kosove nerozhodol o vydaní Albánca Bakiho Sadikiho na Slovensko. Pojednávanie bolo odročené na 3. decembra. Dôvodom má byť fakt, že Sadiki si nestihol preštudovať súdne rozhodnutia, ktoré voči jeho osobe existujú na Slovensku.

3. decembra 2012 - Sudca v Kosove rozhodol o vydaní Albánca Bakiho Sadikiho na Slovensko.

20. decembra 2012 - Najvyšší súd v Kosove potvrdil rozhodnutie o vydaní Albánca Bakiho Sadikiho na Slovensko.

21. decembra 2012 - Týmto dňom začala plynúť 30-dňová lehota na to, aby bol prevezený na Slovensko hľadaný Albánec menom Baki Sadiki.