Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Banský úrad pochybil, rozhodol o tom Najvyšší súd

Najvyšší súd Slovenskej republiky potvrdil rozhodnutie Krajského súdu, že občianske združenie Podpoľanie nad zlato je účastníkom konania o určenie dobývacieho priestoru v Detve.

Detva 21. marca (TERAZ.sk-OTS) - Rozhodnutie Najvyššieho súdu privítal Roman Podhradský z občianskeho združenia Podpoľanie nad zlato: „Sme veľmi radi, že Najvyšší súd rozhodol v prospech občanov. Od začiatku sme kritizovali postoj Obvodného banského úradu v Banskej Bystrici, ktorý sa snažil vylúčiť z konania zástupcov nespokojných občanov“.

Občianske združenie Podpoľanie nad zlato zastupuje občanov Podpoľania, ktorí nesúhlasia s plánmi zahraničného investora o povrchovú ťažbu zlata v lokalite Biely vrch pri Detve. Podľa plánov investorov sa má zlato získavať metódou kyanidového lúhovania. Petíciu proti ťažbe zatiaľ podpísalo viac ako 11.000 občanov regiónu. Proti metóde kyanidového lúhovania je aj minister životného prostredia. Tento devastačný spôsob získavania zlata je kvôli riziku znečistenia životného prostredia vo viacerých krajinách zakázaný (napr. Nemecko, Česko, Maďarsko).

Rozhodnutie Najvyššieho súdu prišlo po takmer dvoch rokoch od vylúčenia občianskeho združenia Podpoľanie nad zlato z konania o určenie dobývacieho priestoru v Detve. Rozhodnutie Obvodného banského úradu v Banskej Bystrici o vylúčení OZ Podpoľanie neskôr potvrdil aj Hlavný banský úrad v Banskej Štiavnici. Zástupcovia občianskeho združenia Podpoľanie nad zlato sa snažili zvrátiť tieto rozhodnutia súdnou cestou, pričom úspešní boli aj pred prvostupňovým krajským súdom. Na základe odvolania banského úradu sa vecou musel zaoberať Najvyšší súd, ktorý rozhodol definitívne v prospech občianskeho združenia Podpoľanie nad zlato. Doručenie písomného vyhotovenia rozsudku je očakávané v najbližších dňoch.

Budeme Obvodný banský úrad žiadať, aby s nami konal ako s účastníkom konania. A využijeme všetky možnosti, ktoré nám právny poriadok umožňuje, aby sme bránili práva občanov a naše práva v našom regióne“, povedal na záver Roman Podhradský.