Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Všeobecná lekárka: Medzi prvé príznaky preťaženej pečene patrí únava

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pečeň je podľa Baranovej náš hlavný detoxikačný orgán. Metabolizuje živiny a poskytuje "palivo" celému organizmu.

Bratislava 2. augusta (TASR) - Jedným z prvých príznakov preťaženej pečene je podľa všeobecnej lekárky Diany Baranovej únava. Objaví sa náhle alebo prichádza postupne a dlhodobo. V prípade častej únavy je preto podľa nej vhodné ísť na pečeňové testy.

Priblížila, že k ďalším príznakom upozorňujúcim na to, že pečeň nefunguje správne, patria nevýkonnosť, malátnosť, svalové kŕče, zhoršenie zraku, poruchy rastu a kvality nechtov, poruchy trávenia, kožné problémy, vypadávanie vlasov, zažltnuté očné bielka, povlak na jazyku a tiež pigmentové škvrny.

Pečeň je podľa Baranovej náš hlavný detoxikačný orgán. Metabolizuje živiny a poskytuje "palivo" celému organizmu. Slúži ako zásobáreň vitamínov a reguluje metabolizmus cholesterolu, čistí krv a tvorí žlč. Podieľa sa na tvorbe bielkovín a hormónov a ako hlavný detoxikačný orgán, odbúrava okrem toxínov z vonkajšieho prostredia aj toxíny vznikajúce v organizme.

"Vo všeobecnosti je na odľahčenie pečene a aj pri stukovatenej pečeni ideálna stredomorská strava, konzumácia ovocia a zeleniny, vlákniny a tukov bohatých na mononenasýtené a polynasýtené mastné kyseliny. Naopak, úplne sa vyhnite nadmernému množstvu fruktózy a ďalších cukrov, ktoré sa neskôr v tele spracovávajú na tuk," odporučila biochemička Sandra Vaceková. Pri regenerácii pečene môžu pomôcť aj fosfolipidy.

Odborníčka tiež pripomína, že aj letné grilovanie nemusí byť nezdravé, stačí dodržať niekoľko zásad. Radí uprednostniť kvalitné mäso, nekupovať marinované, a k mäsu pridať čo najviac zeleniny. "Pamätajte tiež nato, že pri grilovaní sa pre vysokú teplotu strácajú vitamíny a živiny, a preto pridajte aj čerstvý zeleninový šalát," uzavrela Vaceková.