Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Bátora: Jadro EÚ využívajú ako nástroj rétoriky, ako pojem sa formuje

Politológ Jozef Bátora v relácii SVET Tu a teraz. Foto: screenshot/TABLET.TV

Hosťom Pavla Demeša v relácii SVET Tu a teraz je politológ Jozef Bátora.

Bratislava 18. augusta (TABLET.TV) – V súčasnosti neexistuje podľa politológa Jozefa Bátoru jednoznačná definícia toho, čo jadro Európskej únie znamená. Myslí si, že politici „veľmi rýchlo operujú“ s týmto pojmom, ktorý sa ešte len formuje a o ktorom sa v posledných týždňoch živo diskutuje nielen v našej krajine. „Dá sa povedať, že jadro je momentálne prekryvom určitých politických integračných zoskupení, ktoré máme v rámci EÚ,“ vysvetľuje Bátora.

Úniu podľa politológa tvoria jednak eurozóna, schengenská spolupráca, spolupráca v oblasti obrany, v sociálnych záležitostiach a koordinácia politík. Krajiny, ktoré sa zapojili a zúčastňujú sa všetkých foriem spomenutej kooperácie, definuje ako súčasť jadra. „Sme v eurozóne, na rozdiel od našich susedov v Poľsku, v Českej republike alebo Maďarsku, sme súčasťou toho, čo by sa dnes dalo definovať ako jadro.“

V tejto súvislosti ale podotkol, že jadro sa v súčasnosti, rovnako ako celá európska únia, vyvíja, preto budeme v najbližších mesiacoch a rokoch svedkami jeho formovania. Aktuálne používanie tohto slovného spojenia slúži podľa Jozefa Bátoru skôr ako „rétorický nástroj na vytváranie normatívneho tlaku na reformy u nás.“ Myslí si, že zatiaľ nie je jednoznačné, že by tu existovala vydeľujúca skupina štátov, ktorá by našu krajinu vytláčala nabok.

Čo by Slovensko malo urobiť, aby sa aj naďalej udržalo v jadre alebo ako sa bude vyvíjať situácia po jesenných voľbách v Nemecku, sa dozviete v relácii SVET Tu a teraz.