Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Baxa: Najväčším rizikom pre SND je investičný dlh a destabilita

Vo Dvorane ministerstva kultúry SR sa konalo verejné vypočutie kandidátov na post generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla (SND). Na snímke kandidát na post enerálneho riaditeľa SND Norbert Baxa v Bratislave 7. marca 2023. Foto: TASR - Martin Baumann

Uviedol to na utorkovom verejnom vypočutí kandidátov na post generálneho riaditeľa SND.

Bratislava 7. marca (TASR) - Investičný dlh a z toho vyplývajúce aj nedostatky technickej prevádzky, rovnako i možná ekonomická destabilita sú najväčšie riziká, ktoré si vyžadujú bezodkladné riešenie, aby neohrozili chod Slovenského národného divadla (SND). Na utorkovom verejnom vypočutí kandidátov na post generálneho riaditeľa SND to uviedol Norbert Baxa. Prvý zo štvorice kandidátov, ktorý sa na híringu predstavil, odpovedal na otázku identifikácie najväčších výziev, ktoré stoja pred novozvoleným šéfom prvej divadelnej scény.

V prípade investičného dlhu Baxa priznal, že ide o problém, ktorému boli a sú šéfovia SND vystavení bez vlastného zavinenia, a riešenie tejto otázky podmieňuje disponibilita zdrojov. Myslí si však, že by sa náprave mohla venovať intenzívnejšia starostlivosť. "Preto si myslím, že je potrebné zriadiť pracovnú skupinu, ktorá by mala zabezpečiť neustále zainteresovanie ministerstva kultúry do týchto problémov," uviedol Baxa.

Za rizikové považuje aktuálny stav technickej prevádzky a celkovú ekonomickú agendu divadla, na ktorú poukazuje i v súvislosti so zisteniami Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR. Práve stav a efektívnosť nastavenia ekonomického riadenia chce po prípadnom svojom nástupe do čela SND preveriť tímom audítorov.

Baxa takisto spomenul mená ľudí, ktorých by rád videl na postoch vedúcich jednotlivých umeleckých súborov SND, činohru by v jeho manažmente mal viesť Marián Amsler, operu Jolana Fogašová, šéfkou baletného súboru by mala ostať Nina Poláková.

Vo svojom projekte riadenia a rozvoja SND poukazuje Baxa na absenciu procesných štandardov a kritérií, chýbajúce jasné dramaturgické smerovanie jednotlivých súborov i nedodržiavanie právnych predpisov. Zasadzuje sa o väčšiu autonómiu jednotlivých umeleckých súborov i vytvorenie päťročnej stratégie rozvoja každého z nich. V prípade Opery SND zdôrazňuje potrebu zabezpečiť generačnú kontinuitu a rozvoj umeleckého súboru. "To nie je možné bez stabilného počtu zamestnancov, ktorý musí byť stanovený na základe dlhodobého umeleckého plánu," upozorňuje. Pristúpil by preto i k prehodnoteniu niektorých uskutočnených výpovedí v sólistickom ansámbli opery. Rozhodnutie o konkrétnom počte sólistického súboru však chce nechať na nové vedenie Opery SND. Za potrebné považuje tiež zvýšiť počet predstavení baletu.