Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Baxa ponúkol Milanovej pomoc po požiari v Banskej Štiavnici

Na snímke hasenie požiaru v Banskej Štiavnici 18. marca 2023. Foto: TASR - Ján Krošlák

Pomoc s obnovou zničených kultúrnych pamiatok po sobotňajšom požiari v centre Banskej Štiavnice ponúkol z poverenia českej vlády minister kultúry ČR Martin Baxa.

Praha 20. marca (TASR) - Pomoc s obnovou zničených kultúrnych pamiatok po sobotňajšom požiari v centre Banskej Štiavnice ponúkol z poverenia českej vlády minister kultúry ČR Martin Baxa. O možnostiach hovoril so slovenskou rezortnou kolegyňou Natáliou Milanovou, uviedol to v pondelok na sociálnej sieti Twitter, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Z poverenia vlády som hovoril so slovenskou ministerkou kultúry Natáliou Milanovou a ponúkol pomoc. Za ČR môžeme poskytnúť kapacity a odbornosť kolegov z Národného pamiatkového ústavu a Národného múzea," napísal na Twitteri Baxa.

Pomoc s následkami požiaru ponúkol slovenskej hlave štátu Zuzane Čaputovej aj nový český prezident Petr Pavel, ktorý s ňou telefonoval v nedeľu. "Dohodli sme sa, že poskytneme odborné kapacity na rekonštrukciu a reštauráciu budov, ktoré sú súčasťou kultúrneho dedičstva UNESCO," komentoval rozhovor Pavel.

Zástupca Národného múzea podľa jeho slov už v pondelok navštívi Slovensko a bude rokovať o tom, ako by mohli pomôcť s obnovou historických pamiatok. Podľa servera iDNES.cz však hovorkyňa Národného múzea Kristýna Kvapilová uviedla, že múzeum ešte len čaká na konkrétne požiadavky od slovenských kolegov, ktoré by mohli prísť koncom tohto týždňa. Až potom môže dať česká strana konkrétnu ponuku.

Požiar v historickom centre Banskej Štiavnice vypukol v sobotu 18. marca dopoludnia v jednej z historických budov, postupne sa rozšíril a poškodil sedem objektov. Na mieste udalosti zasahovali desiatky profesionálnych i dobrovoľných hasičov, vojaci i dobrovoľníci. Polícia v súvislosti s požiarom začala trestné stíhanie pre trestný čin všeobecného ohrozenia.





(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)