Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Beblavý vidí dohodu o podrobnejších majetkových priznaniach sľubne

Miroslav Beblavý Foto: TASR/Štefan Puškáš

Pôvodný návrh novely o konflikte záujmov by mal priniesť podrobnejší popis majetku verejných funkcionárov.

Bratislava 2. júla (TASR) - Dohoda o podobe novely zákona o konflikte záujmov, ktorá má priniesť podrobnejšie majetkové priznania verejných funkcionárov, vyzerá sľubne. Či k nej skutočne dôjde, sa ukáže do dvoch dní. Pre TASR to povedal predseda parlamentného výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Miroslav Beblavý (SDKÚ-SD).

"Ukazujú sa cesty ku kompromisu," komentoval výsledok dnešného rokovania so šéfom parlamentu Pavlom Paškom (Smer-SD). Konkrétnejší byť nechcel. Neprezradil ani to, či je Smer-SD ochotný ustúpiť od niektorých svojich protinávrhov, ktoré predložil k novele vypracovanej skupinou poslancov zo všetkých parlamentných strán. Tieto protinávrhy podľa opozície okresávajú pôvodný návrh.

Pôvodný návrh novely o konflikte záujmov by mal priniesť podrobnejší popis majetku verejných funkcionárov. V súčasnosti stačí, ak verejný funkcionár do priznania napíše, že má auto, dom či zbierku obrazov. Bližšie ho popisovať nemusí. Protinávrh Smeru-SD počíta podľa Beblavého so zachovaním súčasného stavu, keďže navrhuje vypustiť dvojakú kontrolu z pôvodnej novely.

Problematické je aj obracanie sa členov výboru pre nezlučiteľnosť funkcií na Ústavný súd (ÚS) SR, ak nie sú spokojní s rozhodnutím výboru. Ak by prešiel pôvodný návrh, väčšina poslancov vo výbore by už nebola taká silná. Menšina poslancov by sa totiž mohla v prípade nesúhlasu s rozhodnutím väčšiny obrátiť na ÚS. Ten by potom mohol rozhodnúť, či väčšina vo výbore rozhodla správne.

Otto Brixi zo Smeru-SD koncom mája priznal, že sa mu nepozdáva návrh, aby sa tretina členov výboru mohla obracať na ÚS. Podľa neho netreba ÚS ešte viac zahlcovať, keď už teraz má veľa práce a keď je navyše výbor pre nezlučiteľnosť funkcií kompetentný rozhodnúť sám. Navyše sa mu zdá, že to má byť bič na poslancov Smeru-SD, čo nepovažuje za správne.

Brixi: Argument neobstojí

Pokiaľ ide o podrobnejšie majetkové priznania, Brixi tvrdí, že Smer-SD nemá problém oceňovať majetok typovo aj druhovo. "Argument, že Smer nechce podporiť sprísňovanie a bližšie špecifikácie majetku nad určitú sumu, neobstojí," povedal. Priznal, že má ale osobný problém s tým, aby sa presne popisovala napríklad zbierka obrazov vrátane ceny. "Mohlo by to spôsobiť nejaký bezpečnostný problém," povedal.

Pôvodne sa počítalo, že podrobnejšie majetkové priznania budú od januára 2014. Aby to tak bolo, novela by mala ísť do parlamentu najneskôr v septembri. V akej podobe sa na rokovanie pléna dostane, závisí od toho, či a ako sa opozícia so Smerom-SD dohodne.

Návrh novely z dielne pracovnej skupiny počíta okrem iného s tým, že by funkcionári mali zverejniť aj názvy domácich či zahraničných bánk, v ktorých majú účty so sumou nad 10.000 eur. Rozširuje aj zoznam verejných funkcionárov, ktorí musia podávať majetkové priznania podľa tohto zákona. Zmenami má prejsť aj oblasť darov, zverejňovať by sa podľa pôvodného návrhu mali aj súkromné.