Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Radoslav Procházka a Miroslav Beblavý zakladajú politickú stranu

Spoločný brífing poslancov Národnej rady SR Radoslava Procházku (uprostred), Miroslava Beblavého (vľavo) a Andreja Hrnčiara Foto: TASR/Michal Svítok

Hodnoty, programy, ciele a štruktúry nového subjektu oznámi neskôr.

Bratislava 2. apríla (TASR) - Nezaradený poslanec NR SR Miroslav Beblavý založí s Radoslavom Procházkom (nezaradený) a Andrejom Hrnčiarom (Most-Híd) novú politickú stranu. Na rozdiel od kolegov sa však poslaneckého mandátu nevzdá. Oznámil to na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente.

"Prijímam ponuku Radoslava Procházku. Hlavný dôvod, ktorý ma presvedčil, je, že máme rovnaké videnie politiky a veľmi podobné názory na to, čo je prioritné," vyhlásil Beblavý, ktorého Procházka oslovil aj ideou jednoduchého štátu. "Nie je to štát, ktorý je malý, ale ktorý funguje," poznamenal. Beblavý sa nechystá odísť z parlamentu. "Doslúžim tu do roku 2016, do najbližších parlamentných volieb," povedal. Baví ho byť poslancom NR SR, lebo, ako tvrdí, dá sa tu urobiť veľa konkrétnych vecí pre ľudí.

Uvedomuje si, že zmeny a opatrenia sa dajú robiť, keď je človek súčasťou nejakého spoločenstva. "Možno s výnimkou amerického prezidenta žiadny politik nemá tú moc, aby sám menil zásadne situáciu," povedal. Preto sa chce spojiť s Procházkom, s ktorým sa zhoduje aj v tom, že treba generačnú obmenu politiky. Podľa neho to s Procházkom môžu dokázať. "Jediný, ku komu mám dôveru, že ju dokáže spustiť, je Rado Procházka, preto s ním chcem spolupracovať," povedal Beblavý. O zámere založiť stranu s Procházkom hovoril dnes aj v Rádiu Expres, kde to prvýkrát potvrdil.



Názory novej generácie

Podľa Beblavého má Procházka na to, aby založil a viedol politický subjekt, ktorý vytvorí parlamentnú protiváhu Smeru-SD. "Subjekt, ktorý bude zdôrazňovať, že máme šancu na nižšiu nezamestnanosť, vyššie mzdy, lepšie verejné služby, nižšiu korupciu, viac slobody," doplnil. Program novej strany a jeho presadzovanie má mať v gescii práve Beblavý. "Teším sa na to, ako budem môcť zužitkovať názory novej generácie ľudí," podotkol. Program by mal vraj vychádzať aj z platformy Alfa, aj z projektu Tvoríme Slovensko, ktorý rozbiehal Beblavý so Žitňanskou.

Beblavý nechce hovoriť o politickej budúcnosti Lucie Žitňanskej, s ktorou úzko spolupracoval a aj spolu vystúpili z SDKÚ-DS. Verí, že budú spolupracovať aj naďalej. "Lucia Žitňanská je človek, ktorý mi je veľmi blízky, s ktorým chcem aj ďalej spolupracovať a verím, že budeme," povedal. Nechce komentovať ani to, či mal ponuku z Mostu-Híd, ktorý v súčasnosti údajne rokuje so Žitňanskou.

Na otázku, či počul, že medzi sponzormi novej strany sa začína spomínať meno podnikateľa Jozefa Brhela, povedal, že nič také nepočul. "Nebolo by to pre mňa ani prijateľné a neviem si predstaviť, že by Radoslav Procházka kedykoľvek akceptoval podporu takýchto ľudí. Mám istotu, že to tak nie je," vyhlásil Beblavý. Nevie, či sa k novému projektu pridajú aj ďalší poslanci NR SR. Dodal, že lákať ďalších poslancov neplánujú.

Procházka a Hrnčiar oznámili rozhodnutie založiť stranu minulý týždeň. Poslaneckých mandátov sa vzdajú po májovej schôdzi. Procházka už minulý týždeň povedal, že na Beblavého bude naliehať, aby z parlamentu neodišiel, lebo je podľa neho mimoriadnym opozičným poslancom. Procházka rokoval aj so starostami a primátormi, spomenul primátorku Prievidze Katarínu Macháčkovú.

Hodnoty, programy, ciele a štruktúry nového subjektu oznámi neskôr. Hrnčiar hovoril o politickom subjekte budovanom na princípoch služby občanom. Stranu by chceli mať hotovú už na jeseň a zapojiť sa do komunálnych volieb. Hrnčiar pripustil, že bude kandidovať. V súčasnosti pôsobí aj ako primátor Martina.