Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Beblavý: S Lex Haščák potenciálnych partnerov nevydierame

Miroslav Beblavý, archívna snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Podľa Lex Haščák by mali oligarchovia, ktorí vlastnia médiá, zákaz obchodovať so štátom a taktiež by zákon zakazoval tzv. krížové vlastníctvo v zdravotníckom sektore.

Bratislava 14. februára (TASR) – Lex Haščák je pre mimoparlamentnú koalíciu PS-Spolu prioritou, prípadných koaličných partnerov ním však nemieni vydierať. Miroslav Beblavý z koalície to povedal v reakcii na otázku TASR, či chcú dostať zákon do programového vyhlásenia vlády.

"My nedávame žiadne ultimáta, my nevydierame, ale všetkým našim partnerom sme povedali, že je pre nás Lex Haščák absolútnou prioritou," uviedol Beblavý. Mimoparlamentné KDH aj Za ľudí to podľa lídra Spolu podporili, zatiaľ čo predseda OĽaNO Igor Matovič uviedol, že je návrhu otvorený.

Podľa Lex Haščák by mali "oligarchovia", ktorí vlastnia médiá, zákaz obchodovať so štátom a taktiež by zákon zakazoval tzv. krížové vlastníctvo v zdravotníckom sektore. "Ak budú chcieť ďalej vlastniť médiá, tak budú musieť preukázať nezávislosť od svojho zasahovania do ich obsahu," doplnil Beblavý. Finančná skupina Penta považuje návrh zákona za protiústavný.

V súvislosti s návrhom podala koalícia PS-Spolu sťažnosť na Ústavný súd SR po tom, ako vládna koalícia na poslednej schôdzi parlamentu zablokovala prerokovanie návrhu.