Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Becherovka odmieta stiahnutie alkoholu z trhu

Alkohol Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Ich produkty vraj podliehajú prísnym niekoľkostupňovým kontrolám a sú bezpečné.

Podľa ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka by sa fľaše, ktoré ostali v skladoch, mali vrátiť českým likérkam na ich náklady. Včera večer rokoval dve hodiny s liehovarníkmi a potravinármi a dnes by mal krízový štáb rozhodnúť, či sa zákaz predaja českého alkoholu predĺži alebo zruší.

Od českých likérok závisí, kedy sa predaj uvoľní. Vláda však žiada, aby sa staré a nové fľaše v skladoch oddelili a aby obsahovali identifikačné znaky, ktoré zákazníkovi pomôžu zistiť, kedy bol alkohol vyrobený.

Za smrť môžu neznáme značky, veľké značky sa búria

Tragické následky v Českej republike spôsobil alkohol najnižšej cenovej skupiny. Boli to neznáme značky, ktoré nespĺňali ani základné legislatívne požiadavky. Oproti tomu značky vyrábané a distribuované veľkými spoločnosťami spĺňajú aj tie najprísnejšie kritéria kvality.

„Spoločnosť Jan Becher používa pri výrobe svojich alkoholických nápojov suroviny tej najvyššej kvality, a zároveň má zavedené tie najvyššie rešpektované štandardy kvality výroby. Denne sú pri výrobe vykonávané kontroly a testy pomocou najmodernejších testovacích nástrojov,“ hovorí CEO Jan Becher – Karlovarská Becherovka Anthony Schofield a dodáva: „Spoločnosť deklaruje, že bezpečnosť a kvalita vyrábaných produktov, a tým aj ochrana zdravia všetkých spotrebiteľov, je od jej vzniku základným princípom podnikania, na ktorom vybudovala a neustále rozvíja svoje dobré meno a status kvality a spoľahlivosti.“

Napríklad spoločnosť JBKB odoberá kvalitný lieh označovaný ako lieh veľmi jemný rafinovaný. Každá dodávka liehu podlieha niekoľko stupňovej vstupnej kontrole. V rámci tej je vykonávané senzorické hodnotenie liehu (degustácia), kontrola reálneho obsahu alkoholu, a vďaka veľmi modernému vybaveniu firemného laboratória moderným plynovým chromatografom, je vykonávaná kontrola obsahu metanolu a ďalších zložiek liehu priamo zamestnancami JBKB.

Výrobky na Slovensku sú bezpečné

Liehoviny dovážané do Slovenskej republiky musia spĺňať všetky štandardy platné pre Európsku úniu a, samozrejme, pre Slovenskú republiku, takže ich bezpečnosť a vysoký štandard sú absolútne zaručené. Spĺňajú všetky dané normy, rovnako ako slovenské výrobky dostupné na slovenskom trhu.

V obchodnej sieti na Slovensku nebol doteraz nájdený žiadny nekvalitný alkohol. To je tiež jeden z dôvodov, prečo sa české likérky búria. Česko minulý týždeň prohibíciu zmiernilo, ale na Slovensku sa zákaz predaja českého alkoholu nad 20 % stále nezrušil.