Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Belgický veľvyslanec na zahraničnom výbore vysvetľoval kauzu Chovanec

Na videozábere z policajnej kamery lekárka kontroluje Slováka Jozefa Chovanca v cele predbežného zadržania na letisku vo valónskom meste Charleroi 24. februára 2018. Foto: TASR/AP

Veľvyslanec ubezpečil, že belgické orgány od začiatku komunikovali so slovenskými orgánmi transparentne a konštruktívne. Belgicko podľa neho pristupuje k tomuto prípadu seriózne.

Bratislava 7. júla (TASR) - Belgicko si ctí pamiatku zomrelého slovenského občana Jozefa Chovanca. Súdne konanie aj disciplinárny proces s policajnými príslušníkmi naďalej pokračuje. Plánovaná rekonštrukcia prípadu sa má konať 21. septembra. Na zasadnutí Zahraničného výboru Národnej rady (NR) SR to povedal veľvyslanec Belgického kráľovstva Ghislain J. M. D’hoop, ktorého si výbor predvolal. Veľvyslanec tiež dodal, že nedávna pokuta druhému najvyššiemu predstaviteľovi belgickej polície nie je posledným verdiktom, ani sa netýka priamo diania v cele. Viacerí členovia výboru skonštatovali, že vyšetrovanie prípadu trvá už príliš dlho.

Veľvyslanec ubezpečil, že belgické orgány od začiatku komunikovali so slovenskými orgánmi transparentne a konštruktívne. Belgicko podľa neho pristupuje k tomuto prípadu seriózne. "Chápeme, že je frustrujúce, že riešenie prípadu trvá dlho, no želáme si, aby vyšetrovanie bolo dôkladné a nezávislé," povedal veľvyslanec poslancom. Dodal, že sa nemôžu vyjadriť k procesom, keďže nie sú ešte dokončené.

Predseda výboru Marián Kéry (Smer-SD) ocenil, že veľvyslanec prišiel, no jeho odpovede označil za nejasné a diplomatické. Očakával od neho odpoveď na otázku, či zásah s odstupom času nehodnotí ako brutálny.

"Zatiaľ konkrétne výsledky nie sú také, aké by sme očakávali," povedal novinárom člen výboru Milan Vetrák (OĽANO). Podotkol napríklad, že policajtku, ktorá sa dopustila extrémistického správania, nepostavili mimo službu. Keď si ministerstvo spravodlivosti naštuduje spis k prípadu, budú sa podľa Vetráka pýtať aj ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za ľudí), ako by SR vedela aktívnejšie vstúpiť do prípadu.

Člen výboru Tomáš Valášek (nezaradený) vyzval veľvyslanca, aby pomohol nadviazať priamy kontakt medzi výborom belgického federálneho parlamentu, ktorý tiež celú záležitosť vyšetruje, a našim zahraničným výborom.

Chovanec zomrel po prevoze do nemocnice po tom, ako sa stal obeťou neprimeraného zásahu a tiež neetického správania členov letiskovej polície v cele predbežného zadržania na letisku v belgickom Charleroi vo februári 2018. Druhý najvyššie postavený predstaviteľ belgickej federálnej polície André Desenfants dostal v súvislosti s prípadom disciplinárny trest vo forme dočasného zníženia platu.