Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Beňová a Štefanec sú šéfmi slovenských delegácií S&D a EPP v EP

Ivan Štefanec, Monika Beňová. Foto: TASR

Slovenskí europoslanci za Progresívne Slovensko Michal Šimečka a Martin Hojsík už pred eurovoľbami ohlásili zámer posilniť frakciu európskych liberálov a demokratov (ALDE).

Brusel 6. júna (TASR) - Slovenskú päťčlennú delegáciu pri frakcii Európskej ľudovej strany (EPP) v Európskom parlamente (EP) bude opäť viesť Ivan Štefanec (KDH). Šéfkou trojčlennej a druhej najsilnejšej slovenskej frakcie v EP - sociálnych demokratov (S&D) - sa stala Monika Beňová (Smer-SD).

Na znovuzvolení Štefanca za šéfa slovenskej delegácie EPP sa zhodli poslanci zvolení v májových eurovoľbách za Slovensko, ktorí sa k tejto frakcii prihlásili. Členmi delegácie sú Ivan Štefanec (KDH), Vladimír Bilčík a Michal Wiezik (SPOLU - občianska demokracia) a Peter Pollák (OĽaNO).

Štefanec zastával túto funkciu aj v minulom volebnom období (2014-2019).

"Ďakujem kolegom, že mi prejavili dôveru. Európska ľudová strana je najsilnejšou politickou silou v Európskom parlamente a je dôležité, aby v nej malo Slovensko silný hlas. Zloženie našej delegácie je zárukou toho, že budeme záujmy Slovenska presadzovať nielen dôsledne, ale aj s vysokou odbornosťou," uviedol Štefanec.

Podľa svojich slov sa teší na spoluprácu s delegáciami EPP z ďalších krajín V4, vďaka ktorej bolo možné aj v minulosti dosiahnuť viaceré významné úspechy, napríklad v prípade zákazu dvojakej kvality výrobkov.

Štefanec upozornil, že ambíciou strany SPOLU – občianska demokracia je stať sa riadnym členom Európskej ľudovej strany najneskôr túto jeseň. Snem EPP by mal byť v októbri v Záhrebe.

Beňová vo štvrtok v rozhovore pre TASR potvrdila, že už minulý týždeň na Slovensku bolo prijaté rozhodnutie, že ona sa stane šéfkou slovenskej delegácie S&D v europarlamente, pričom podľa nej bolo zohľadnené, že má najväčšie skúsenosti s chodom tejto euroinštitúcie. Beňová sa stala historicky prvým občanom SR, ktorý sa dostal do EP štvrtýkrát po sebe.

Ďalšími členmi slovenskej delegácie v EP z kandidátky strany Smer-SD sú Miroslav Číž a Robert Hajšel.

Slovenskí europoslanci za Progresívne Slovensko Michal Šimečka a Martin Hojsík už pred eurovoľbami ohlásili zámer posilniť frakciu európskych liberálov a demokratov (ALDE). Poslanci za SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová a Eugen Jurzyca by mali potvrdiť, či zostanú členmi skupiny Európski konzervatívci a reformisti (ECR) a dvaja poslanci za Ľudovú stranu naše Slovensko, Milan Uhrík a Miroslav Radačovský, sú zatiaľ evidovaní v skupine Nezaradených.

Spravodajca TASR Jaromír Novak