Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

J. BERÉNYI: Podpisy od poslancov pre G. Bárdosa využijeme

Predseda strany SMK József Berényi. Foto: FOTO TASR/Michal Svítok

Paška 19. decembra oznámil, že prvé kolo prezidentských volieb sa na Slovensku uskutoční v sobotu 15. marca 2014.

Bratislava 22. decembra (TASR) - Mimoparlamentná SMK je pripravená využiť pomoc od poslancov OĽaNO a Novy, ktorí ponúkli prezidentským kandidátom v časovej tiesni 15 poslaneckých podpisov potrebných pod kandidatúru. Pre TASR to dnes potvrdil líder SMK József Berényi.

"Boli sme už v kontakte s pánom Igorom Matovičom (OĽaNO) aj Gáborom Grendelom (Nova). Obaja potvrdili, že nám 15 podpisov dajú, čo využijeme. Ľutujem ale, že takáto ponuka neprišla od Bélu Bugára (Most-Híd)," poznamenal Berényi. Zároveň je rozhodnutý zbierať podpisy od občanov pre Bárdosa aj naďalej.

SMK sa dostala do časovej tiesne po tom, ako predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) vyhlásil prvé kolo prezidentských volieb už na 15. marca. Bárdos, ktorý ohlásil kandidatúru len krátko predtým, by tak mal s vyzbieraním potrebného počtu podpisov od občanov problém. "To, že musíme pozbierať 15.000 podpisov počas sviatočného obdobia, počas dovolenkového obdobia, si myslím, že veľmi dobre naplánovali v centrále Smeru. Je to nefér a veľmi nekorektný krok nielen voči nám, ale voči všetkým kandidátom. Takýmto spôsobom nás chcú vyšachovať z prezidentských volieb," uviedol tento týždeň Berényi.
Na snímke prezidentský kandidát Gyula Bárdos, ktorého kandidatúru odobrila Republiková rada SMK.
Foto: TASR/Michal Svítok

Krátko na to však prišli poslanci OĽaNO a Novy s ponukou, že kandidátom, ktorí nestihnú vyzbierať 15.000 podpisov od občanov dajú svojich 15 poslaneckých podpisov, čo je druhá alternatíva, ako sa stať prezidentským kandidátom. Ponuka však platí iba pre tých, ktorí do termínu, keď Paška vyhlásil dátum prezidentských volieb, verejne ohlásili, že chcú kandidovať.

Paška 19. decembra oznámil, že prvé kolo prezidentských volieb sa na Slovensku uskutoční v sobotu 15. marca 2014. Prípadné druhé kolo bude v sobotu 29. marca 2014. Súčasnej hlave štátu Ivanovi Gašparovičovi sa skončí funkčné obdobie 15. júna 2014, v tento deň bude inaugurovaný jeho nový nástupca.

Kandidatúru na post prezidenta SR už oznámili Robert Fico (Smer-SD), Pavol Hrušovský (nominant KDH, Mosta-Híd a SDKÚ-DS), nezaradený poslanec Radoslav Procházka, prvý predseda KDH Ján Čarnogurský, Milan Kňažko, kandidát SMK Gyula Bárdos a podnikateľ a filantrop Andrej Kiska. Ďalej Peter Osuský zo SaS, občiansky kandidát Jozef Behýl, Stanislav Martinčko (Koalícia občanov Slovenska), János Bósza, invalidný dôchodca z Košíc Leonid Chovanec aj Milan Melník, ktorý už v minulosti kandidoval. Zoznam kandidátov dopĺňajú Ľubica Blašková, primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko, kardiochirurg Viliam Fischer.