Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Betlehemské svetlo príde na Slovensko 33.raz, skauti ho prinesú 10.12.

Na snímke členovia organizácie Slovenského skautingu s Betlehemským svetlom pred jeho odovzdaním prezidentke SR Zuzane Čaputovej na nádvorí Prezidentského paláca 13. decembra 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Dano Veselský

Betlehemské svetlo sa dostane 18. decembra na Lomnický štít a na Hrebienok vo Vysokých Tatrách.

Bratislava 2. decembra (TASR) - Betlehemské svetlo príde na Slovensko už po 33. raz, skauti ho prinesú v sobotu 10. decembra vo večerných hodinách. Svetlo, ktoré skauti prinesú na Slovensko z Rakúska, je symbolom jednoty, nádeje, lásky a radostnej predzvesti Vianoc.

Aktuálna situácia dovoľuje, aby sa Betlehemské svetlo šírilo rovnako ako pred rokom 2020, teda bez pandemických obmedzení. Skauti pôjdu po svetlo do Viedne, následne ho odovzdajú v nedeľu 11. decembra poľským a ukrajinským skautom. V utorok 13. decembra ho skauti doručia aj prezidentke SR Zuzane Čaputovej. Vyplýva to z informácií zverejnených na webe Betlehemského svetla na Slovensku.

Betlehemské svetlo sa dostane 18. decembra na Lomnický štít a na Hrebienok vo Vysokých Tatrách. Okrem toho sa počas tohto dňa oficiálne odovzdá ľuďom na svätých omšiach po celom Slovensku.

"Po dvojročnej prestávke sa nám podarilo obnoviť hlavnú distribučnú linku šírenia Betlehemského svetla, rozvoz vlakmi po Slovensku. Počas jedného dňa tak skauti odpália plamienok na viac ako 300 železničných staniciach, na ktorých budú jednotlivé vlaky zastavovať," uvádza sa na webe. Prvé vlakové spojenia, ktoré štartujú betlehemskú štafetu, vyrážajú z Bratislavy, poslednou zastávkou je Prešov, najvýchodnejšou železničnou stanicou Stakčín.

Tradícia svetla z Betlehema sa odvíja už od konca 11. storočia, z obdobia krížových výprav. Jeden z členov tejto výpravy, mladý muž z talianskeho mesta Florencia, sľúbil, že ak prežije výpravu, prinesie domov plamienok z "večného" svetla, ktoré horí v Betleheme. Svetlo, ktoré si ostatní obyvatelia Florencie následne odpaľovali a odnášali domov, sa stalo symbolom nádeje, lásky a porozumenia, univerzálnych hodnôt, spájajúcich ľudí. Novodobú tradíciu šírenia plamienka z Betlehema oživili v Rakúsku.