Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Súdna rada pri prvom zasadnutí zhodnotila zlý stav Najvyššieho súdu

Na archívnej snímke Ján Mazák . Foto: TASR - Jaroslav Novák

Predseda súdnej rady na stretnutí prisľúbil, že bude podporovať všetky kroky, ktoré budú viesť k zabezpečeniu riadneho chodu Najvyššieho súdu SR.

Bratislava 9. júla (TASR) – Pokiaľ nebude Najvyšší súd SR plne funkčný, nemožno hovoriť o právnom štáte. Na svojom prvom stretnutí sa na tom zhodli novozvolený predseda Súdnej rady SR Ján Mazák a predseda NS SR Ján Šikuta. TASR o tom informovala hovorkyňa predsedu najvyššieho súdu Tatjana Lesajová.

Mazák na stretnutí prisľúbil, že bude podporovať všetky kroky, ktoré budú viesť k zabezpečeniu riadneho chodu Najvyššieho súdu SR. „Jednou z mojich priorít je sfunkčniť a zefektívniť prácu disciplinárnych senátov, aby sa urýchlili nedoriešené disciplinárne konania z minulosti,“ priblížil predseda súdnej rady. Tento krok je podľa neho potrebný pre zvýšenie dôveryhodnosti justície.

Šikuta informoval Mazáka o výberových konaniach na sudcov NS SR, ktoré vypíše v krátkom čase. Verí, že privedú na súd vysokokvalitných, no zároveň morálne bezúhonných nových sudcov. Pre zabezpečenie výkonu súdnictva sú však podľa neho potrebné aj ďalšie kroky, ako napríklad vytvorenie prijateľných pracovných podmienok, ktoré za súčasného stavu nie sú možné. Zdôraznil, že pre sfunkčnenie nielen najvyššieho ale aj ostatných súdov, aj pre očistu justície, je potrebná úzka spolupráca oboch inštitúcií s ministerstvom spravodlivosti.