Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Bez zavodňovania mokradí by mnohé vtáčie druhy z Medzibodrožia vymizli

Na archívnej snímke zo 6. marca 2019 Chránené vtáčie územie Medzibodrožie na východe Slovenska, na ktorých hniezdia vzácne druhy vodných vtákov pri obci Somotor v okrese Trebišov. Foto: TASR - Roman Hanc

Zavodňovanie mokradí v Medzibodroží vykonávajú ornitológovia pravidelne od roku 2013.

Somotor 22. marca (TASR) – Senianska pobočka Slovenskej ornitologickej spoločnosti/SOS Bird Life Slovensko začala v utorok, symbolicky na Svetový deň vody, s prípravou na zavodnenie približne desiatich hektárov mokradí v Medzibodroží. Bez tejto aktivity by mnohé vtáčie druhy z lokality úplne vymizli, povedal pre TASR za SOS Bird Life Slovensko Matej Repel.

"Vďaka tomuto čerpaniu vznikla kolónia chavkošov nočných, bučiakov veľkých, beluší veľkých, beluší malých, volaviek purpurových. Minulý rok tam vôbec po prvý raz zahniezdili kormorány malé a v rámci Slovenska vôbec prvýkrát i hltavka chocholatá," ozrejmil s tým, že viaceré z týchto vtákov hniezdia v Medzibodroží len na "umelo" zavodnených lokalitách. Ako Repel podotkol, ide pritom o druhy, pre ktoré sa toto územie zapísalo do medzinárodnej sústavy vtáčích území Natura 2000.

Zavodňovanie mokradí v Medzibodroží vykonávajú ornitológovia pravidelne od roku 2013. "Ide o päť izolovaných mokradí medzi obcami Somotor a Strážne (okres Trebišov), kde prečerpávame vodu zo Somotorského kanála a južného Radského kanála," priblížil Repel. Aktivita bude ornitológom trvať dva týždne, prvé volavkovité vtáky, beluše veľké, začnú prilietať v čase jej ukončovania. Ďalšie vzácne druhy vtákov sa na zaplavených mokradiach zabývajú počas apríla.