Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Bezdomovci často o pomoc nestoja, prespávajú radšej na ulici

Ilustračné foto Foto: TASR/Tomáš Halász

Bezdomovci mnohokrát ponúknutú pomoc odmietnu. Ako uviedol hovorca mesta Michal Ďureje, v Prievidzi žije 100 až 110 bezdomovcov.

Prievidza 7. decembra (TASR) - Bezdomovcov zdržiavajúcich sa na území Prievidze každoročne v zimnom období navštevujú mestskí policajti a zamestnankyne sociálneho oddelenia mestského úradu (MsÚ), aby ich oboznámili s možnosťami prenocovania v útulku. Bezdomovci mnohokrát ponúknutú pomoc odmietnu.

Ako uviedol hovorca mesta Michal Ďureje, v Prievidzi žije 100 až 110 bezdomovcov, ktorí sa zdržiavajú na miestach známych aj mestskej polícii. Pritom môžu prenocovať v mestskom útulku na Košovskej ceste, stravu majú zabezpečenú v charite nachádzajúcej sa vedľa útulku.

Mestskí policajti a pracovníčky sociálneho oddelenia MsÚ navštívili 5. decembra miesta, na ktorých sa bezdomovci zdržiavajú. Rozdali im letáky s informáciami a poskytli poradenstvo. Počas výjazdu sa stretli s neochotou bezdomovcov, ale i s tým, že nemali doklad totožnosti.

Podľa slov jedného z bezdomovcov útulok väčšina nevyužije, keďže do neho nemôžu prísť pod vplyvom alkoholu a nemajú dostatočnú hotovosť na poskytované služby v ňom. Ako vysvetlil Ďureje, ceny za služby sú symbolické. "Za nocľah, teplé jedlo a hygienu zaplatia od 80 centov do 1,60 eura."

"Prespávame v opustenom baraku. Jeho majiteľ nám tam dovolil spávať, máme to tam trochu zariadené, stôl, stoličky. Donesieme si paplóny a ostatné veci, aby sme prezimovali," povedal jeden z bezdomovcov.

Opustený rozostavaný dom, ktorý spomenul bezdomovec, navštívila aj mestská polícia. Dostavil sa aj jeho majiteľ a prespávajúcim bezdomovcom prisľúbil teplé vetrovky a iné oblečenie.

"Mestská polícia monitoruje pohyb týchto osôb na území mesta, takisto dostávame oznámenia obyvateľov, ktorých bezdomovci často obťažujú pred vchodom do nákupných centier, kde od nich žobrú peniaze, často nevyberaným spôsobom. Snažíme sa tieto prípady eliminovať, a samozrejme, aby čo najmenej rušili verejný poriadok a dopúšťali sa výtržností," objasnil Vít Zajac z Mestskej polície v Prievidzi.

Podľa jeho ďalších slov mestská polícia v prípade, že bezdomovec je v podchladenom stave, privolá mu zdravotnícku pomoc a snaží sa ho informovať o možnostiach, ktoré im poskytuje útulok a charita v meste. "Je pravda, že často sa im snažíme pomáhať proti ich vôli a veľká väčšina sa rozhodne pre spôsob života na ulici," uzavrel Zajac. Jeho slová potvrdila aj vedúca sociálneho oddelenia Mestského úradu v Prievidzi Jana Králová. "Pomôcť sa dá len tomu, kto o pomoc stojí," povedala.