Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Bezpečnostná rada SR by mohla mať nový výbor pre hybridné hrozby

Snímka z rokovania Bezpečnostnej rady SR v Bratislave 26. januára 2022. Foto: TASR - Dano Veselský

Cudzie mocnosti voči Slovenskej republike v súčasnosti využívajú široké spektrum nástrojov hybridného pôsobenia.

Bratislava 11. januára (TASR) - Bezpečnostná rada (BR) SR by mohla mať nový výbor pre hybridné hrozby. Cieľom je posilniť odolnosť štátu a spoločnosti voči hybridným hrozbám a zabezpečiť medzirezortnú spoluprácu a koordináciu pri prijímaní súvisiacich opatrení. Vyplýva to z návrhu novely zákona o fungovaní BR SR v čase mieru, ktorú v stredu schválila vláda.

"Hlavným poslaním nového výboru Bezpečnostnej rady Slovenskej republiky bude podieľať sa na koordinácii činností zameraných na vyhodnocovanie bezpečnostnej situácie doma i v zahraničí, prijímanie opatrení na riešenie hybridného pôsobenia proti záujmom Slovenskej republiky a tvorbu relevantných politík v oblasti boja proti hybridným hrozbám," priblížil predkladateľ. Bezpečnostná rada SR v súčasnosti nedisponuje stálym pracovným orgánom zameraným výhradne na hybridné hrozby.

Cudzie mocnosti voči Slovenskej republike v súčasnosti využívajú široké spektrum nástrojov hybridného pôsobenia. Ako vysvetľuje rezort obrany, cieľom je manipulovať verejnou mienkou, vplývať na predstaviteľov štátu a jeho inštitúcie, oslabiť alebo inak poškodiť záujmy Slovenskej republiky, či narušiť vnútornú súdržnosť Európskej únie a Severoatlantickej aliancie.

Účinnosť návrhu zákona by mala byť od 1. mája.