Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Bezplatnú prehliadku u urológa vlani využilo len pár percent mužov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

V súkromnej zdravotnej poisťovni Dôvera v minulom roku využilo možnosť bezplatnej preventívnej prehliadky u urológa 14 percent mužov nad 50 rokov.

Bratislava 19. novembra (TASR) - Nárok na bezplatnú preventívnu prehliadku u urológa vlani využilo len pár percent mužov. Vyplýva to z dát všetkých troch zdravotných poisťovní na Slovensku. V tejto súvislosti pripomínajú, že urologická preventívna prehliadka môže odhaliť rakovinu prostaty, ale aj iné zdravotné ťažkosti.

"Aj keď na prevenciu malo minulý rok nárok 569.741 poistencov štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP), absolvovalo ju len niečo cez 63.000 poistencov, teda približne 11 percent," priblížila Petra Pupalová z oddelenia komunikácie štátnej zdravotnej poisťovne.

V súkromnej zdravotnej poisťovni Dôvera v minulom roku využilo možnosť bezplatnej preventívnej prehliadky u urológa 14 percent mužov nad 50 rokov, teda 15.900. "Najpoctivejší boli vlani pri dochádzke na urologickú prevenciu muži nad 50 rokov zo Žilinského a Trenčianskeho kraja. Najmenej preventívok absolvovali muži v Trnavskom a Prešovskom kraji," priblížila poisťovňa.

V súkromnej Union zdravotnej poisťovni v roku 2022 absolvovalo urologickú preventívnu prehliadku päť percent mužov, čo je podľa riaditeľa poisťovne Jozefa Komu alarmujúco nízka účasť. "Najčastejšie urológa navštívia muži vo veku 70 až 79 rokov, najslabšia návštevnosť je v Trenčianskom a Banskobystrickom kraji," ozrejmila hovorkyňa zdravotnej poisťovne Kristína Balúchová.

Na dôležitosť prevencie rakoviny prostaty každoročne upozorňuje kampaň Movember. Odborníci aj zdravotné poisťovne v rámci nej aj tento rok pripomínajú dôležitosť preventívnych urologických prehliadok a vyzývajú na ich účasť. "Len vďaka včasnej diagnostike vieme karcinóm prostaty odhaliť včas a účinne ho liečiť. Preventívne urologické prehliadky by preto pre mužov v rizikovom veku mali byť samozrejmosťou," uviedol Michal Korček zo Slovenskej urologickej spoločnosti.

Poistenci Dôvery starší ako 50 rokov majú nárok na tento typ prehliadky u špecialistu raz za tri roky. V prípade, že sa rakovina prostaty vyskytla v rodine, sa veková hranica posúva na 40 rokov. V Unione môžu poistenci nad 40 rokov prehliadku absolvovať v dvojročnom intervale. VšZP uhrádza preventívnu urologickú prehliadku mužom nad 40 rokov každé tri roky, bez ohľadu na rodinnú anamnézu.