Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Bezprostredné ohrozenie SR pre situáciu v jadrovej elektrárni nehrozí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

ÚJD deklaruje, že má v reálnom čase k dispozícii výstupy dôležitých meraní a radiačné a meteorologické údaje od Slovenského hydrometeorologického ústavu.

Bratislava 4. marca (TASR) - Bezprostredné ohrozenie Slovenska pre situáciu v Záporožskej jadrovej elektrárni na Ukrajine, kde vypukol požiar po ostreľovaní areálu elektrárne zo strany ruských vojsk, momentálne nehrozí. Na piatkovej tlačovej konferencii to vyhlásila predsedníčka Úradu jadrového dozoru (ÚJD) SR Marta Žiaková s tým, že nedošlo k poškodeniu takých zariadení elektrárne, ktoré by uvoľnili radiáciu. Radiačná situácia je podľa nej normálna.

"Na základe dostupných informácií došlo k požiaru školiaceho centra, ktoré je pred vstupom do jadrovej elektrárne. Neprišlo k poškodeniu zariadení, ktoré by radiáciu mohli uvoľniť. Bezprostredné ohrozenie elektrárne i jej okolia, a teda ani Slovenska, nehrozí,"
uviedla šéfka ÚJD.



Verejnosť upokojuje a odporúča, aby ľudia zbytočne nezháňali a preventívne neužívali jodid draselný. "Neodporúčam to, môžu si uškodiť," povedala Žiaková. Deklaruje, že situácia ohľadom radiácie na Slovensku je stabilná a momentálne "netreba nič robiť". V prípade vojny na Ukrajine sú podľa nej nutné diplomatické rokovania s ukrajinskou i ruskou stranou a dohoda na pravidlách, ktoré by vylúčili jadrové zariadenia na Ukrajine z bojových cieľov.

ÚJD deklaruje, že má v reálnom čase k dispozícii výstupy dôležitých meraní a radiačné a meteorologické údaje od Slovenského hydrometeorologického ústavu. Taktiež prijíma pravidelne aktualizované správy zo strany Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE/IAEA). Za monitoring radiačnej situácie zodpovedá Úrad verejného zdravotníctva SR, ktorý zároveň navrhuje opatrenia.



Vzniknuté poškodenie v areáli Záporožskej jadrovej elektrárne podľa Žiakovej nemá vplyv na bezpečnosť elektrárne. "V prevádzke tu zostáva jeden blok na znížený výkon, ostatné bloky sú odstavované alebo mimo prevádzky," skonštatoval úrad.

Jadrový fyzik Martin Venhart z Fyzikálneho ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV) pre TASR potvrdil, že momentálne nehrozí pre obyvateľov Slovenskej republiky žiadne riziko.

Elektráreň, ktorá je najväčšia svojho druhu v Európe a produkuje štvrtinu elektriny vyrábanej na Ukrajine, ovládli ruskí vojaci. Naďalej sa tu však nachádza obslužný personál, ktorý dohliada na bezpečnú prevádzku.