Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Dopravcovia prichádzajú počas prázdnin s viacerými letnými ponukami

Archívna snímka zo 17. decembra 2021 z predstavenia nových vyše 18-metrových kĺbových autobusov, ktoré budú premávať na linkách MHD v Bratislave. Foto: TASR - Dano Veselský

Regionálna doprava bude mať od 2. júla do 4. septembra pre väčšiu kapacitu prepravy bicyklov na Záhorí k dispozícii cyklonosiče.

Bratislava 27. júna (TASR) – Dopravcovia, ktorí sú súčasťou Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK), prinášajú s prichádzajúcimi letnými školskými prázdninami viacero letných ponúk. TASR o tom informovala hovorkyňa Bratislavskej integrovanej dopravy (BID) Eva Vozárová.

Mestskú hromadnú dopravu (MHD) je možné využiť napríklad na víkendové výlety v rámci iniciatívy #sMHDpozelenej na viacerých linkách. Ide o linky 29 (Hrad Devín, Devínska Kobyla, Sandberg), 43 (Železná studnička, Kačín, lanovka, Lesopark), 44 (Koliba, Horský park), 52 (Biely kríž, Červený kríž, Veľká Baňa), 79 (Topoľové, Gajc, Poľovnícky les, lužné lesy) 80 (Nesto, vojenské bunkre, rakúske prihraničie), 144 (Kamzík, lanovka) a 154 (Pekná cesta, Horáreň Krasňany).

Regionálna doprava bude mať od 2. júla do 4. septembra pre väčšiu kapacitu prepravy bicyklov na Záhorí k dispozícii cyklonosiče. Budú na linkách vhodných pre cyklotúry, konkrétne na linke 219 (Bratislava – Stupava – Borinka), 240 (Malacky – Záhorská Ves – Vysoká pri Morave), 250 (Bratislava – Stupava – Záhorská Ves – Suchohrad), 275 (Malacky – Moravský Svätý Ján – Borský Svätý Jur), 277 (Malacky – Lakšárska Nová Ves – Bílkove Humence) a 289 (Malacky – Rohožník – Plavecký Mikuláš – Plavecký Peter).

Prichádza tiež k zmene podmienok prepravy bicyklov v regionálnych autobusoch. Od 1. júla sa budú môcť bicykle prepravovať za rovnakých podmienok ako v spojoch liniek MHD, teda v pracovných dňoch v čase od 9.00 h do 13.00 h a od 18.00 h do 6.00 h, počas víkendov a sviatkov bez časového obmedzenia. "Vodič autobusu môže prepravu bicykla odmietnuť, ak nie sú vo vozidle vhodné podmienky na bezpečnú prepravu bicykla," upozornila Vozárová.

Za prepravu bicykla v autobusoch, električkách a trolejbusoch sa platí dovozný cestovný lístok, za prepravu bicykla vo vlakoch sa platí lístok podľa tarify ZSSK.

Počas sobôt, nedieľ a dní pracovného pokoja bude môcť zároveň s držiteľom základného (nezľavneného) denného cestovného lístka cestovať aj ďalšia dospelá osoba a tri deti do 18 rokov. "Podmienkou takéhoto využitia je, že v skupine cestujúcich je minimálne jeden dospelý a jedno dieťa," doplnila Vozárová.