Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Bieliková:Mladí majú o vedu záujem, ale často odchádzajú do zahraničia

Na snímke Mária Bieliková. Foto: TASR- Pavol Zachar

Mladí ľudia chcú robiť zaujímavé veci, uviedla zakladateľka Kempelenovho inštitútu inteligentných technológií Mária Bieliková.

Bratislava 10. júna (TASR) - Medzi mladými ľuďmi na Slovensku je o vedu záujem, ale často odchádzajú do zahraničia. Pre TASR to uviedla zakladateľka Kempelenovho inštitútu inteligentných technológií Mária Bieliková, ktorá sa stala laureátkou ocenenia Vedec roka SR 2022 v kategórii osobnosť medzinárodnej spolupráce.

"Mladí ľudia chcú robiť zaujímavé veci. Tie sa dnes robia nielen na univerzitách, ale aj v priemysle či v nezávislých inštitútoch. Mladí šikovní ľudia toto chcú," povedala. Ako doplnila, preto mnohokrát odchádzajú do zahraničia, na Slovensku máme totiž takýchto príležitostí málo.

Predseda hodnotiacej komisie ocenenia Vedec roka a podpredseda SAV pre vedu, výskum a inovácie Peter Samuely poznamenal, že Slovensko je súčasťou Európskej únie už viac ako dve desiatky rokov, čo so sebou okrem výhod prináša aj určité nevýhody. Tou podľa neho je, že mladí ľudia voľne odchádzajú do zahraničia a v súčasnosti sa nachádzajú desiatky slovenských profesorov na zahraničných univerzitách a pracoviskách.

Podľa Samuelyho to platí ešte viac pri mladých ľuďoch, ktorí chodia do zahraničia študovať. "Vieme, že 20 percent slovenských vysokoškolákov študuje v zahraničí. Je to fajn, ale musí sa z nich istá kvalitná časť vrátiť," povedal podpredseda SAV.

Veľmi dobrým príkladom je podľa Samuelyho Michal Májek, ktorý sa po 14 rokoch strávených v zahraničí vrátil naspäť na Slovensko. Májek momentálne pracuje na Univerzite Komenského v Bratislave a vedie Laboratórium metodológie organickej syntézy. Zároveň získal tento rok ERC grant. Vedec, ktorý sa vrátil na Slovensko, si myslí, že u nás v krajine sa je celkom ťažké presadiť ako mladý vedecký pracovník. Ako tvrdí, na rozdiel od zahraničia nie je u nás vytvorená štartovacia grantová schéma špeciálne pre mladých. Podľa jeho slov v Českej republike alebo kdekoľvek inde v zahraničí to takto funguje.