Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

Bieloruský veľvyslanec v SR podporil protestujúcich vo svojej krajine

Na snímke žena s bieloruskou vlajkou počas demonštrácie proti brutálnemu zásahu polície počas protestov po prezidentských voľbách v centre Minska 14. augusta 2020, archívne foto. Foto: TASR/AP

Demonštranti odmietajú oficiálne výsledky volieb, podľa ktorých znova jasne zvíťazil dlhoročný prezident Alexandr Lukašenko.

Minsk/Bratislava 16. augusta (TASR) - Bieloruský veľvyslanec na Slovensku Igor Alexandrovič Leščeňa vyjadril ako prvý vedúci diplomatického zastupiteľstva svojej krajiny solidaritu s účastníkmi protestov, ktoré sa konajú v Bielorusku od nedávnych prezidentských volieb.

"Som solidárny s tými, ktorí vyšli do ulíc bieloruských miest v rámci pokojných sprievodov, aby bolo ich hlas počuť. Ako rodák z mesta Žodzina som s vami - pracovníkmi BelAZ-u a kováčskeho závodu..."
uviedol Leščeňa vo videu zverejnenom cez víkend na sociálnych médiách.

Po prezidentských voľbách z 9. augusta sa v Bielorusku konajú protestné akcie, na ktorých dochádza k potýčkam medzi ich účastníkmi a bezpečnostnými zložkami. Demonštranti odmietajú oficiálne výsledky volieb, podľa ktorých znova jasne zvíťazil dlhoročný prezident Alexandr Lukašenko. Polícia počas násilných zásahov voči protestujúcim zatkla vyše 6700 ľudí. Stovky osôb utrpeli zranenia a predstavitelia Bieloruska potvrdili dve úmrtia počas nepokojov.