Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Biľakova busta v Krajnej Bystrej zmizla, starosta nevie, či ju ukradli

Foto: Ľuboš Lorenz - FB

Ukradli ju alebo demontovali?

Krajná Bystrá/Bratislava 2. marca (Teraz.sk/TASR) - Biľakova busta v Krajnej Bystrej zmizla, starosta nevie, či ju ukradli. "Neviem kde je, či ju ukradli alebo demontovali, ale tu nie je," povedal pre portál Teraz.sk starosta obce Ján Štefanco.

Ako pre TASR potvrdil hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Daniel Džobanik, dnes dopoludnia bolo na polícii nahlásené, že busta zmizla. Na miesto bola vyslaná hliadka a vykonáva vyšetrovacie úkony. Predbežná škoda na majetku je 2500 eur.



Pomník venovaný bývalému komunistickému funkcionárovi Vasilovi Biľakovi odhalila v sobotu (21.2.) obec pri príležitosti prvého výročia jeho úmrtia. O niekoľko hodín bol natretý červenou farbou. K protestnému činu sa prihlásili výtvarníci Peter Kalmus a Ľuboš Lorenz.

Orgány činné v trestnom konaní sa budú zaoberať pomníkom Vasila Biľaka v jeho rodnej obci Krajná Bystrá (okres Svidník). Uviedla po natretí busty hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová.


Predajňová tiež informovala, že polícia pod dozorom prokuratúry vec preverí komplexne. Posúdia podľa jej slov nielen závažnosť poškodenia pomníka, ale aj dôvody jeho vytvorenia a umiestnenia. "V tejto veci bude činný prokurátor Okresnej prokuratúry Svidník," spresnila, kto za prokuratúru bude vyšetrovanie dozorovať.

Predsedníčka Krajskej rady Komunistickej strany Slovenska (KSS) v Prešove Helena Polanská vtedy povedala, že bolo podané trestné oznámenie za poškodzovanie cudzej veci a škodu vyčíslili na 3500 eur. Tiež uviedla, že postavením pomníka neurobili nič zlé, chceli len vzdať úctu človeku, ktorý sa v obci narodil a pomohol jej. Bustu chceli dočasne odmontovať a dať ju opraviť.