Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Bilbordová kampaň upozorňuje na problém obchodovania s ľuďmi

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Obete často pochádzajú z chudobného prostredia, bývajú v zlých podmienkach a majú nízku úroveň vzdelania, konštatuje rezort vnútra.

Bratislava 20. októbra (TASR) - Zvýšenie povedomia o obchodovaní s ľuďmi a propagácia Národnej linky pomoci obetiam obchodovania s ľuďmi (0800 800 818) je cieľom októbrovej bilbordovej kampane s odkazom "Nezatváraj pred tým oči". Ministerstvo vnútra (MV) SR ju pripravilo pri príležitosti Európskeho dňa boja proti obchodovaniu s ľuďmi, ktorý každoročne pripadá na 18. októbra. TASR o tom informovala Michaela Paulenová z tlačového odboru MV SR.

Slovensko je pri obchodovaní s ľuďmi najmä krajinou pôvodu obetí, teda zdrojovou krajinou. Ako však poznamenal rezort vnútra, už druhý rok zaznamenáva nárast obetí vykorisťovaných v Slovenskej republike. "Obete často pochádzajú z chudobného prostredia, chabého sociálneho zázemia, bývajú v zlých podmienkach a majú nízku úroveň vzdelania. To, čo všetkých vykorisťovaných ľudí spája, je vidina dobrého zárobku a lepšieho života pre nich a ich rodiny," približuje MV SR.

Obetiam obchodovania s ľuďmi na Slovensku pomáha Program podpory a ochrany obetí obchodovania s ľuďmi. "V roku 2020 sme do 30. septembra zaznamenali celkom 40 obetí a desať z nich využilo možnosť zaradenia do vyššie uvedeného programu pomoci," spresnil rezort.

Bezplatná linka slúži na poskytovanie pomoci a okamžitých informácií v prvom kontakte s osobami, ktoré sa dostali alebo sa mohli dostať do rizikovej situácie. Sprostredkúva tiež kontakty na organizácie poskytujúce odbornú pomoc obetiam obchodovania s ľuďmi. V prevádzke je každý pracovný deň od 08.00 do 20.00 h. Mimo pracovných hodín je možné zanechať odkaz, na ktorý pracovníci linky reagujú spätným zavolaním.

V roku 2019 bolo na Národnej linke pomoci obetiam obchodovania s ľuďmi 0800 800 818 uskutočnených celkom 551 hovorov.