Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Bilčík chce misiou v Belehrade ubezpečiť Srbov o partnerstve EÚ

Na snímke europoslanec Vladimír Bilčík. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Vedie misiu EP s názvom "Cesta k parlamentnému dialógu".

Brusel 2. júna (TASR) - Slovenský europoslanec a stály spravodajca Európskeho parlamentu (EP) pre Srbsko Vladimír Bilčík odcestoval v piatok do Belehradu. Vedie misiu EP s názvom "Cesta k parlamentnému dialógu". Cieľom je vyslať signál, že EÚ stojí pri Srbsku a podporuje ho na jeho európskej ceste napriek nepokojom v krajine, uviedol Bilčík pre TASR.

Člen Výboru EP pre zahraničnú politiku za frakciu Európskej ľudovej strany (EPP) spresnil, že EÚ chce aj touto misiou ukázať Srbsku, že je jeho hlavným strategickým partnerom.

"V čase brutálnej ruskej agresie na Ukrajine je dôležité, aby sa Srbsko posúvalo na európskej ceste a zosúladilo svoje zahraničnopolitické pozície s cieľmi EÚ," vysvetlil Bilčík.

Situáciu v Srbsku v posledných týždňoch poznačili dve masové streľby, následne prepukli v Belehrade veľké verejné protesty proti násiliu a obnovili sa aj nepokoje v Kosove.

"Uvedomujeme si, že do Srbska prichádzame v komplikovanej situácii. O to dôležitejšie je, aby EÚ vyjadrila Srbsku solidaritu. Zároveň verím, že situácia sa čoskoro upokojí. Turbulencie v Kosove neprospievajú normalizácii vzťahov Belehradu s Prištinou, ktoré sú nevyhnutnou podmienkou na prístupovej ceste Srbska do EÚ," podotkol Bilčík.

Upozornil, že Srbsko je rovnako ako Slovensko terčom ruskej propagandy a hybridných hrozieb, pričom cieľom Moskvy je rozvracať demokraciu a európsku jednotu.

"Jedinou odpoveď, ako sa Rusku ubrániť, je jasné spojenectvo s Európskou úniou. Verím, že Srbsko po tejto ceste bude postupovať, a že aj Slovensko sa na nej udrží po septembrových voľbách," odkázal europoslanec.

Okrem Bilčíka delegáciu tvorí slovinský europoslanec Matjaž Nemec a bývalí europoslanci s dlhoročnými skúsenosťami z Balkánu Alojz Peterle a Knut Fleckenstein. V Belehrade sa plánujú stretnúť s prezidentom Alexandarom Vučičom, predsedom parlamentu Vladimirom Orličom a s predstaviteľmi hlavných politických strán vrátane opozície.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)