Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Bilčík bude vo výbore EP vyšetrovať používanie softvéru Pegasus

Vladimír Bilčík, archívna snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Tému špionážneho softvéru Pegasus považuje Bilčík za dôležitú aj pre spravodlivosť a právny štát v EÚ.

Štrasburg 8. mája (TASR) - Slovenský poslanec Európskeho parlamentu (EP) Vladimír Bilčík (SPOLU) z politickej frakcie európskych ľudovcov, ktorý je členom novovzniknutého Vyšetrovacieho výboru EP na prešetrenie používania softvéru Pegasus a rovnomenného špionážneho softvéru, bol v stredu v Štrasburgu nominovaný za tieňového spravodajcu pre správu, ktorá bude výsledkom práce tohto osobitného výboru. Informuje o tom spravodajca TASR.

Europoslanci z najsilnejšej frakcie v europarlamente mu zverili funkciu tieňového spravodajcu, čo znamená, že slovenský europoslanec sa bude významnou mierou podieľať na jej príprave a znení.

Tému špionážneho softvéru Pegasus považuje Bilčík za dôležitú aj pre spravodlivosť a právny štát v EÚ. "Dôveru kolegov a kolegýň považujem za prejav uznania svojej doterajšej práce v oblasti médií, dezinformácií a právneho štátu. Téma špionážneho softvéru Pegasus je obrovská a naberá na význame. Rozsah neoprávneného sledovania novinárov či politikov nepoznáme, no už teraz je veľký," opísal situáciu Bilčík.

Podľa jeho slov takmer každý deň pribúdajú nové odhalenia o možnom zneužití špionážneho sofvéru v Španielsku, Maďarsku, Poľsku či vo Francúsku, ale aj priamo v inštitúciách Európskej únie. Upozornil, že táto téma sa môže týkať aj Slovenska.

"Spolupracujúci obvinený Ľudovít Makó pred pár dňami verejne naznačil, že aj na Slovensku môžeme mať problém s tým, že určití ľudia v súkromnej sfére na Slovensku majú zariadenie, ktorým sa vedia nabúrať do mobilných zariadení a tajne ich sledovať. Je to, samozrejme, len podozrenie, no skúsenosť európskych demokracií hovorí, že musíme byť mimoriadne pozorní a dôslední," vysvetlil Bilčík.

Na archívnej snímke Ľudovít Makó.
Foto: TASR – Jakub Kotian


Na európskej úrovni bude podľa neho potrebné prijať opatrenia, ktoré v budúcnosti zabránia neoprávnenému sledovaniu novinárov či politikov.

Ustanovujúca schôdza nového výboru sa konala 19. apríla. Za predsedu tejto komisie bol zvolený holandský europoslanec Jeroen Lenaers a tromi podpredsedami sa stali Sándor Rónai (Maďarsko), Diana Ribaová (Španielsko) a Moritz Körner (Nemecko). Spravodajkyňou EP pre prácu tohto osobitného výboru bude holandská liberálna poslankyňa Sophie in 't Veldová.


(spravodajca TASR Jaromír Novak)