Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Bilčík vyzval v Čiernej Hore na riešenie ústavnej a politickej krízy

Na snímke europoslanec Vladimír Bilčík počas vystúpenia prezidentky SR Zuzany Čaputovej pred poslancami Európskeho parlamentu v Štrasburgu v stredu 19. októbra 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Misia Európskeho parlamentu v Čiernej Hore prebieha v období, keď tamojšia vláda stratila dôveru a nie je jasné, kedy sa uskutočnia nové voľby.

Podgorica/Bratislava 4. novembra (TASR) – Slovenský europoslanec Vladimír Bilčík (SPOLU/EPP) vystúpil v piatok v čiernohorskom parlamente v Podgorici, v ktorej vedie misiu Európskeho parlamentu (EP). Vo vystúpení zhodnotil prípravu Čiernej Hory na členstvo v EÚ a požiadal predstaviteľov krajiny, aby v záujme európskej budúcnosti urýchlene hľadali riešenie aktuálnej ústavnej a politickej krízy. TASR o tom informovali z kancelárie europoslanca.

Misia Európskeho parlamentu v Čiernej Hore prebieha v období, keď tamojšia vláda stratila dôveru a nie je jasné, kedy sa uskutočnia nové voľby. Ústavný súd je nefunkčný pre nedostatok sudcov, pričom parlament schválil zmenu právomocí prezidenta len jednoduchým zákonom namiesto potrebnej zmeny ústavy. V krajine tak rastie napätie i neistota, pokiaľ ide o ďalší politický vývoj, priblížila Bilčíkova kancelária.

"V Európskej únii sme vážne znepokojení nedávnymi udalosťami v Čiernej Hore. Všetky zmeny ústavných právomocí musia prebiehať v súlade s platnými zákonmi, a to práve v čase politickej krízy. Fungujúci právny štát je kľúčovou podmienkou pre vstup Čiernej Hory do Európskej únie," povedal Bilčík, ktorý je od roku 2019 predsedom delegácie EP pre vzťahy s Čiernou Horou.

Čierna Hora je členom NATO a v prístupovom procese s EÚ je najďalej z krajín západného Balkánu. Od volieb spred dvoch rokov však v rokovaniach nenapreduje, konštatoval Bilčík. Kritizoval tiež, že napriek úplnej zhode čiernohorskej zahraničnej politiky s vonkajšou politikou Európskej únie Čierna Hora naďalej "predáva" svoje občianstvo. Tzv. zlaté pasy vydáva najmä ruským občanom, pričom po invázii Ruska na Ukrajinu sa stala útočiskom pre mnohých Rusov, uviedla kancelária europoslanca. Doplnila, že práve ruské tajné služby sa v roku 2016 pokúsili v Čiernej Hore o štátny prevrat.