Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Bilčík: Správa o Srbsku je vyvážená

Vladimír Bilčík, archívna snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Správu Bilčíka ako stáleho spravodajcu EP pre Srbsko podporilo 508 poslancov, 76 bolo proti a 37 sa zdržalo.

Brusel/Štrasburg 10. mája (TASR) - Slovenský poslanec Európskeho parlamentu (EP) Vladimír Bilčík pre TASR uviedol, že považuje za úspech, že europoslanci v stredu veľkou väčšinou hlasov prijali jeho správu o Srbsku.

Správu Bilčíka ako stáleho spravodajcu EP pre Srbsko podporilo 508 poslancov, 76 bolo proti a 37 sa zdržalo.

Pripomenul, že ide o dôležitý politický dokument, ktorý načrtáva ďalší postup v prístupovom procese Srbska.

"Mojim cieľom bolo predložiť realistickú a vyváženú správu a zároveň podporovať strategický cieľ Srbska, ktorým je vstup do EÚ. Správa sa dotýka mnohých otázok spojených s pokrokom Srbska na jeho európskej ceste a oblastí, v ktorých je potrebné zlepšenie," vysvetlil poslanec, ktorý patrí do skupiny Európskej ľudovej strany (EPP).

Správa vyzýva na posilnenie nezávislosti súdnictva, boj proti organizovanému zločinu a korupcii a posilnenie nezávislého mediálneho prostredia. Venuje sa tiež energetickej politike s dôrazom na odstráneniu závislosti od dodávok fosílnych palív z Ruska a zlepšenie environmentálnych otázok.

"Správa oceňuje priebeh posledných parlamentných volieb. Poukazuje na určité nedostatky a víta návrat opozície do srbského Národného zhromaždenia. Ako sprostredkovateľa parlamentného dialógu v Srbsku ma povzbudzujú aj pozitívne signály všetkých relevantných politických strán, ktoré majú záujem spolupracovať s Európskym parlamentom na zlepšovaní parlamentnej kultúry,"
povedal Bilčík.

Ocenil nedávne zlepšenie vzťahov medzi Prištinou a Belehradom, ktoré prichádza po "turbulentnom období". Dodal, že dlhodobé zlepšovanie vzťahov medzi Kosovom a Srbskom bude aj európskym úspechom.

"Vyžaduje si to európsku víziu, skutočný záväzok rokovať v dobrej viere a politickú odvahu lídrov na oboch stranách," opísal situáciu.

Ako najväčší problém vníma, že Srbsko zostáva jedinou kandidátskou krajinou na západnom Balkáne, ktorá sa nepridala k sankciám EÚ voči Rusku.

"Európske krajiny v časoch vojny musia držať spolu na základe spoločných hodnôt. Očakávam, že politickí lídri v Srbsku zaujmú jasný postoj a odsúdia Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a pridajú sa k postojom EÚ. Vplyv Ruska je v Srbsku problémom nielen v oblasti energetiky, ale aj v bezpečnostnej politike a pri šírení dezinformácií," odkázal.

Európsky parlament každý rok hlasuje o správach o rozšírení EÚ, vrátane tej o Srbsku. Po jej prijatí sa považuje za oficiálnu pozíciu EP voči Srbsku.






(spravodajca TASR Jaromír Novak)