Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Biskupi hodnotia návštevu pápeža i formu zapojenia cirkvi do synody

Na archívnej snímke pápež František na ekumenickom stretnutí na Apoštolskej nunciatúre v Bratislave. Foto: TASR Michal Svítok

Biskupi budú debatovať aj o príprave Európskych sociálnych dní, ktoré budú v roku 2022 na Slovensku.

Bratislava/Badín 11. októbra (TASR) – Počas jubilejného 100. plenárneho zasadnutia Konferencie biskupov Slovenska (KBS), ktoré sa koná v pondelok a utorok (12. 10.) v Badíne, hodnotia biskupi návštevu pápeža Františka na Slovensku. Rozhodnú aj o tom, kedy sa uskutoční národná ďakovná púť do Ríma za návštevu Svätého Otca v krajine. TASR o tom informovala Tlačová kancelária KBS.

Počas tretieho tohtoročného zasadania, ktoré sa koná v prezenčnej forme, biskupi zhodnotia aktuálnu situáciu katolíckej cirkvi na Slovensku a niektoré z posledných aktivít. Plénum rozhodne, akou formou sa bude cirkev na Slovensku zapájať do najbližšej synody, ktorá bude na tému "Za synodálnu cirkev: spoločenstvo, participácia a misia". Novinkou je trojfázový postup synody, ktorý sa začne na úrovni diecéz, bude pokračovať v rámci kontinentov a vyvrcholí v roku 2023 stretnutím biskupov v Ríme. KBS schváli jednotlivé fázy a dotazník pre diecézy.

Liturgická komisia KBS predloží plénu nové vydanie Rímskeho misála. Biskupi budú debatovať aj o príprave Európskych sociálnych dní, ktoré budú v roku 2022 na Slovensku (17. - 20. marca 2022).

Členovia KBS budú hovoriť aj Národnom stretnutí mládeže T22 v Trenčíne a Svetových dňoch mládeže 2023 v Lisabone. Informácie o prípravách slovenských mladých na tieto podujatia predloží biskupom Rada pre mládež a univerzity KBS. Biskupi si vypočujú aj informáciu Pápežských misijných diel a informáciu o zámere postaviť sochu sv. Cyrila a Metoda.