Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Biskupi hovoria o duchovnom trápení, s ktorým zápasia veriaci

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Biskupi tvrdia, že veriaci majú pocit, že ich cirkev v ťažkom čase opustila.

Bratislava 16. februára (TASR) – Konferencia biskupov Slovenska (KBS) hovorí o duchovnom trápení, s ktorým sa na biskupov obracia čoraz viac veriacich. Tvrdia, že svätá spoveď a sväté prijímanie boli pre veriacich vždy zdrojom povzbudenia, sily a vnútornej rovnováhy. Teraz sú však mesiace bez sviatostí a nemajú legitímny spôsob, ako ich prijať. Uviedli to v liste predsedovi vlády a členom vlády. Zároveň ich žiadajú, aby našli iný, primeraný spôsob nastavenia opatrení vo vzťahu k duchovným potrebám.

"Sme ochotní zniesť obmedzenia - avšak úplný, dlhodobý a celoplošný zákaz verejných bohoslužieb, ako aj praktické znemožnenie vysluhovania sviatostí je neúnosné," uviedla KBS. Preto žiadajú vládu, aby našla iný spôsob nastavenia opatrení vo vzťahu k duchovným potrebám. Poukazujú pritom na nárast počtu zaočkovaných ľudí, ktorí by sa mohli zúčastňovať na bohoslužbách bez rizika ochorenia. Zhodli sa na tom biskupi počas utorkového plenárneho zasadnutia KBS, ktoré sa konalo online formou.

"Citlivo vnímame problémy spôsobené ochorením COVID-19. Rešpektujeme prijímané opatrenia a apelujeme na ich dodržiavanie. Naši duchovní s ochotou slúžia na covidových oddeleniach, nielen ako kňazi, ale aj ako dobrovoľníci, sanitári či pomocníci," uviedla KBS. Tvrdia, že vedia "o vážnosti situácie z prvej ruky". Poukazujú na duchovné trápenie veriacich. "To prehlbuje utrpenie, ktoré priniesla pandémia. Úzkosti a konflikty, ktoré mnohí dokázali tlmiť vďaka sviatostiam, nadobúdajú na sile," uviedli v liste.

Biskupi tvrdia, že veriaci majú pocit, že ich "cirkev v ťažkom čase opustila". Poukazujú pritom na to, že opatrenia im prakticky zväzujú ruky a znemožňujú pôsobenie. "Nejde len o hromadné podujatia, ale aj o individuálnu pastoračnú službu. Pritom okolité krajiny také tvrdé reštrikcie cirkvám nezaviedli. Mrzí nás, keď na niektorom mieste ľudia stratili trpezlivosť a prekročili pravidlá, hoci na ne stále upozorňujeme. Máme vytrvalú ochotu spolupracovať na zápase s pandémiou," dodala KBS s tým, že žiada o pochopenie ich situácie.

Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR pre TASR uviedol, že sa k téme v utorok vyjadrí minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) na tlačovej konferencii po zasadnutí pandemickej komisie vlády SR.