Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Biskupi posielajú kňazom inštrukcie ohľadom zákazu bohoslužieb

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Slovenskí biskupi v listoch predstaviteľom SR vyjadrili, že sú ochotní štátu pomáhať, aby mohol náročnú situáciu s novým koronavírusom zvládnuť, a že plne podporujú toto úsilie.

Bratislava 14. októbra (TASR) – Biskupi posielajú počas stredy kňazom na celom Slovensku inštrukcie vo veci plošného zákazu bohoslužieb, ktorý vstúpi do platnosti vo štvrtok 15. októbra. Konferencia biskupov Slovenska (KBS) konštatuje, že urobila všetko, čo bolo v jej silách, aby zostala zachovaná aspoň základná, minimálna možnosť verejných slávení bohoslužieb, avšak bezúspešne.

"Biskupi boli ochotní prijať sprísnené obmedzenia alebo podmienky. Komunikovali s odborníkmi zo štábov, s predstaviteľmi štátu, premiérom a napísali listy aj všetkým ministrom vlády SR so žiadosťou o prehodnotenie všeobecného, plošného zákazu verejného slávenia," konkretizoval hovorca KBS Martin Kramara. Napriek tomu bude zákaz od štvrtka platiť. "Slovensko sa tak podľa všetkého stane prvou a zatiaľ jedinou krajinou Európy, kde štát v druhej vlne nového koronavírusu plošne zakáže verejné bohoslužby. Jedinou výnimkou budú krsty, sobáše a pohreby," ozrejmil Kramara.

Slovenskí biskupi v listoch predstaviteľom SR vyjadrili, že sú ochotní štátu pomáhať, aby mohol náročnú situáciu s novým koronavírusom zvládnuť, a že plne podporujú toto úsilie. Opakovane nástojili na dodržiavaní opatrení vo farnostiach, aby sa z chrámov nestali epicentrá nákazy. "Nič nenasvedčuje tomu, že by sa tak stalo. Aj preto zostáva mnoho veriacich prekvapených z toho, že kým cestovať, chodiť do práce aj na nákupy bude naďalej možné, konať bohoslužbu v chráme či pred ním možné nebude," uviedol hovorca KBS. Ako dodal, avizovaný spôsob opakovaného plošného "vypínania" náboženského života nesie v sebe riziko zabudnutia na dôležité skutočnosti, konkrétne na dôstojnosť ľudskej osoby, ktorá má nielen telesné, ale aj duchovné potreby.

V liste kňazom sa uvádza, že sviatosti bude potrebné vysluhovať na individuálnej báze, bez spoločného zvolávania veriacich, teda tak, ako tomu bolo na začiatku prvej vlny nového koronavírusu. "Len na pohreby, sobáše a krsty sa vzťahuje výnimka: môžu sa naďalej konať, ale s obmedzením počtu na jednu osobu na 15 štvorcových metrov vo vnútri. Vonku bude treba dodržiavať dvojmetrové rozstupy, pričom počet účastníkov vonku obmedzený nebude," dodali biskupi v liste kňazom.