Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Biskupi Slovenska sa stretnú v Badíne, zhodnotia posledné aktivity KBS

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Komisia pre klérus Konferencie biskupov Slovenska predloží plénu na schválenie návrh štatútu trvalého diakonátu.

Bratislava 3. marca (TASR) - Slovenskí biskupi sa 6. a 7. marca stretnú osobne na prvom tohtoročnom zasadnutí v Badíne. Počas 104. plenárneho zasadnutia Konferencie biskupov Slovenska (KBS) okrem iného zhodnotia niektoré svoje posledné aktivity. TASR o tom informovali z Tlačovej kancelárie KBS.

Biskupi budú hodnotiť napríklad návštevu delegácie KBS v Ríme a vo Vatikáne, stretnutie biskupov, predstaviteľov diecéz a inštitúcií, spoločenstiev a hnutí, zasvätených osôb a laikov v Nimnici a účasť na Európskom synodálnom stretnutí v Prahe. Zároveň zvolia delegáta, ktorý bude biskupskú konferenciu zastupovať na zasadnutí Biskupskej synody vo Vatikáne (4. - 29. 10.).

Komisia pre klérus KBS predloží plénu na schválenie návrh štatútu trvalého diakonátu. Liturgická komisia KBS predstaví pripomienky Dikastéria pre Boží kult a disciplínu sviatostí. Biskupi tiež rozhodnú o tom, ktoré projekty podporia zo zbierky na katolícke masmédiá. Rada pre vedu, vzdelanie a kultúru KBS predloží plénu informácie o Roku kresťanskej kultúry, ktorý sa začne na sviatok sv. Cyrila a Metoda 5. júla.

Členovia KBS si vypočujú informácie o riešení záťaže energetických výdavkov na farách a sociálnych dosahoch energetickej krízy na spoločnosť, o slovenských katolíckych misiách v zahraničí, o projektoch podpory prenasledovaných kresťanov, činnosti Slovenskej katolíckej charity a Pápežského slovenského ústavu a kolégia v Ríme.

Po skončení zasadnutia biskupi absolvujú do soboty 11. marca duchovné cvičenia, ktoré bude viesť kanonik Ľubomír Grega.