Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Biskupi vyhodnotili púť za návštevu pápeža a odsúdili útok v Nigérii

Na snímke pápež František odchádza po svätej omši na otvorenom priestranstve pri Národnej svätyni v Šaštíne 15. septembra 2021. Uprostred emeritný biskup Róbert Bezák. Foto: TASR - Martin Baumann

Biskupi tiež hovorili o zbierke na pomoc pre Ukrajinu, ktorá sa v katolíckych kostoloch na Slovensku uskutočnila počas piatej pôstnej nedele roku a jej celkový výnos prekročil 1.144.000 eur.



Bratislava/Badín 7. júna (TASR) - Členovia Konferencie biskupov Slovenska (KBS) počas plenárneho zasadnutia v Badíne (6. - 7. 6.) vyhodnotili národnú ďakovnú púť za návštevu Svätého Otca Františka v Ríme a vypočuli si sériu informačných správ z komisií a rád KBS. TASR o tom informovali z Tlačovej kancelárie KBS. Zároveň biskupi odsúdili nedeľný (5. 6.) útok v Nigérii.

Biskupi sa oboznámili s aktualitami z rady pre pastoráciu v zdravotníctve, ako aj s aktivitami Katolíckej univerzity v Ružomberku. Pomocný biskup Košickej arcidiecézy Marek Forgáč biskupom predstavil aktualizovaný systém nahlasovania prípadov zneužívania v cirkvi na stránke maloleti.kbs.sk. Košický arcibiskup Bernard Bober hovoril o situácii v školstve, predovšetkým v súvislosti s vyučovaním náboženstva.

Počas svojho zasadania biskupi vzhľadom na službu lektora a akolytu schválili dolnú hranicu veku kandidátov. Pre lektorát určili 25 a pre akolytát 30 rokov. Biskupi rokovali s predstaviteľmi Konferencie vyšších rehoľných predstavených na Slovensku a vypočuli si informácie o pomoci reholí utečencom z Ukrajiny, ako aj rozličné problémy, ktorým čelia, spolu s návrhmi na možné riešenia.

Biskupi tiež hovorili o zbierke na pomoc pre Ukrajinu, ktorá sa v katolíckych kostoloch na Slovensku uskutočnila počas piatej pôstnej nedele roku a jej celkový výnos prekročil 1.144.000 eur. Tlačová kancelária KBS informuje, že biskupi sa zaoberali i pastoračnými výzvami pre Ukrajincov žijúcich na Slovensku a formami podpory gréckokatolíckej i rímskokatolíckej cirkvi na Ukrajine.

V súvislosti s útokom v Nigérii biskupi uviedli, že ich "bolí brutalita tohto šokujúceho zločinu" a pridávajú sa k modlitbám Svätého Otca za obete aj za ich príbuzných. "Zároveň prosíme všetkých veriacich na Slovensku, aby si utrpenie nigérijských kresťanov pozorne všimli a vložili ich do svojich prosieb aj do spoločných liturgických slávení," uviedli biskupi. Volajú po zastavení každého prenasledovania kresťanov.