Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

B. Kollár ešte nevyhlásil termín jesenných volieb, čas má do júla

Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Zákon hovorí, že voľby musí predseda parlamentu vyhlásiť najneskôr 110 dní predo dňom ich konania.

Bratislava 29. mája (TASR) - Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) zatiaľ oficiálne nevyhlásil termín jesenných spojených volieb. Už skôr avizoval, že komunálne voľby a voľby do orgánov samosprávnych krajov sa majú konať 29. októbra. Zákon hovorí, že voľby musí predseda parlamentu vyhlásiť najneskôr 110 dní predo dňom ich konania. Vyhlásiť by ich teda mohol do 11. júla.

Pôvodne sa hovorilo o skoršom termíne volieb, aby sa ľudia v dušičkovom období nemuseli "zaoberať voľbami". Kollár teraz hovorí, že voľby počas Dušičiek môžu prilákať viac voličov. Veľa ľudí podľa Kollára cestuje ďaleko na miesto svojho trvalého pobytu a je možné, že dva víkendy po sebe by necestovali. Koaliční partneri ho podľa jeho slov presvedčili, že sa tak môže dosiahnuť vyššia účasť na voľbách.

Koalícia menila legislatívu, aby sa voľby mohli konať o týždeň skôr, teda 22. októbra. Na májovej schôdzi parlament schválil návrh zákona o špeciálnom spôsobe hlasovania vo voľbách do orgánov samosprávy obcí a vo voľbách do orgánov samosprávnych krajov, ktoré sa konajú v roku 2022 v rovnaký deň a v rovnakom čase. Schválený zákon umožňuje, aby sa voľby mohli konať v posledných 21 dňoch volebného obdobia orgánov samospráv namiesto doterajších 14.