Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

B.Kollár zvolal schôdzu k vládnemu programu, začne sa v piatok o 9.00

Na snímke predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) počas schôdze Národnej rady Slovenskej republiky v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Podľa Ústavy SR musí vláda po svojom vymenovaní do 30 dní predstúpiť pred parlament aj s programom a požiadať o dôveru.

Bratislava 28. apríla (TASR) - Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) zvolal mimoriadnu 27. schôdzu parlamentu k programovému vyhláseniu vlády (PVV) na piatok (30. 4.). Začiatok rokovania je naplánovaný na 9.00 h. TASR o tom informoval odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR.

V úvode rokovania je naplánovaný sľub poslanca aj návrh na voľbu podpredsedu snemovne. Následne by mal pred poslancov predstúpiť premiér Eduard Heger (OĽANO) a predložiť program rekonštruovanej vlády. Očakáva sa k nemu diskusia.

Kabinet schválil svoj program v stredu. Materiál v rozsahu 131 strán má 18 kapitol, v ich radení oproti pôvodnému dokumentu z apríla 2020 nenastali výrazné zmeny. Úvodná kapitola je aj tentoraz venovaná boju proti korupcii, posledná kultúre. PVV je doplnené v úvode o aktualizáciu predchádzajúceho roka a činnosť exekutívy počas pandémie ochorenia COVID-19. Vláda deklaruje, že "revitalizované" PVV má ambiciózne, ale reálne ciele na zvýšenie kvality života každého občana Slovenskej republiky. Kabinet si uvedomuje, že prípadné zlyhanie by malo na krajinu významný devastačný dosah a narastajúca nedôvera ľudí v politický systém by posilňovala extrémy.

Podľa Ústavy SR musí vláda po svojom vymenovaní do 30 dní predstúpiť pred parlament aj s programom a požiadať o dôveru. Hegerov kabinet vymenovala prezidentka SR Zuzana Čaputová 1. apríla. Na získanie dôvery potrebuje vláda aspoň 76 hlasov poslancov.