Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Blaha a Cséfalvayová sa zhodli, že francúzske voľby vyhrá Macron

Na snímke poslankyňa Katarína Cséfalvayová (Most-Híd). Foto: TASR - Jakub Kotian

Francúzsko by sa opäť mohlo stať rovnocenným partnerom vo francúzsko-nemeckom tandeme, čo je žiaduce najmä v tomto, pre Úniu zložitom období, zdôraznila poslankyňa.

Bratislava 24. apríla (TASR) - Výsledky prvého kola francúzskych prezidentských volieb, hoci sú podobné tým z predvolebných prieskumov, sú podľa podpredsedníčky Výboru Národnej rady (NR) SR pre európske záležitosti Kataríny Cséfalvayovej (Most-Híd) trojnásobným prekvapením. Uviedla to dnes pre TASR.

"Naznačujú posun v zmýšľaní Francúzov, ktorí po prvý raz pripúšťajú, že by na ich čele mohol stáť mladý človek bez väčšej politickej histórie či straníckej príslušnosti. Prekvapením je i porážka tradičných politických strán, republikánov i socialistov, ktorých kandidáti sa neprepracovali ani do druhého kola volieb. Znepokojivý je vysoký podiel hlasov pre extrémistických, antieurópskych kandidátov, ktorí presvedčili až 40 percent voličov. Celkovo je však výsledok prvého kola volieb skôr príjemným prekvapením," konštatovala.

Priznala sa, že osobne verí vo víťazstvo Emmanuela Macrona, nielen ako voľby menšieho zla, ale ako človeka s reálnym potenciálom stať sa dobrým prezidentom. Na jednej strane podľa nej stojí kandidát plný energie i vôle naštartovať stagnujúce domáce hospodárske prostredie, pričom by sa aj Európa dočkala lídra so silnou vierou vo význam európskej integrácie. "Francúzsko by sa opäť mohlo stať rovnocenným partnerom vo francúzsko-nemeckom tandeme, čo je žiaduce najmä v tomto, pre Úniu zložitom období," zdôraznila.

Na druhej strane upozornila na to, že program jeho protikandidátky je z väčšej časti postavený na nenávisti, reálne opatrenia na oživenie domácej ekonomiky v ňom absentujú. "Pre Európu by jej víťazstvo mohlo znamenať až existenciálnu hrozbu, hoci nie je isté, akú veľkú časť jej antieurópskej agendy by sa jej aj reálne podarilo presadiť," dodala poslankyňa.

Na snímke Ľuboš Blaha
Foto: TASR/Martin Baumann


Predseda výboru Ľuboš Blaha (Smer-SD) priznal, že do poslednej chvíle dúfal, že sa do druhého kola prebojuje kandidát radikálnej ľavice Jean-Luc Mélenchon. "Ak by ho podporil vopred odpísaný kandidát socialistov Benoit Hamon, dnes mohol byť Mélenchon víťaz prvého kola a Marine Le Penovej krajná pravica by odišla s dlhým nosom," uviedol Blaha.

Emmanuel Macrón podľa neho nie je riešením, iba bude ďalej prehlbovať "neoliberálne šialenstvo", ktoré posilňuje extrémistov. "Le Pénovú nemôže voliť žiaden úprimný antifašista, druhé kolo vyhrá Macrón, ale so zaťatými zubami voličov," konštatoval predseda výboru.

Zároveň však dodal, že výsledky volieb nie sú dobrou správou pre Francúzsko ani Európu. "Prehrala ľavica a vládnuť bude buď neoliberálna, alebo nacionalistická pravica," uzavrel.