Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Blaho národa je prvoradé, vyhlásil B.Kollár pri spomienke na Štefánika

Predseda Národnej rady SR Boris Kollár reční počas osláv 140. výročia narodenia generála Milana Rastislava Štefánika, 21. júla 2020 v Košariskách. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Štefánika označil za velikána slovenského národa a jedného z najvýznamnejších mužov slovenských dejín.

Bratislava/Košariská 21. júla (TASR) - Blaho národa je prvoradé, pretože náš národ je naším zrkadlom a našou budúcnosťou. Vyhlásil to predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) vo svojom príhovore počas osláv 140. výročia narodenia generála Milana Rastislava Štefánika v Košariskách.

Aj predstaviteľom politickej moci pripomenul, že pre národ sa treba obetovať. Odvoláva sa pritom na Štefánikov výrok: "Národu sa nedáva, len žobrákovi, národu sa treba obetovať." Kollár rovnako apeloval na ľudí, aby sa nevzdávali svojho práva meniť veci k lepšiemu.

"Nikdy sa nevzdávajte svojho práva meniť veci k lepšiemu, uchovajte si vôľu, zanietenie a húževnatosť, tak ako to robil aj Milan Rastislav Štefánik. Lebo len spoločným úsilím a vôľou vieme vytvárať krajšie Slovensko, krajšiu domovinu, šťastnejšie rodiny," uviedol Kollár.



Štefánika označil za velikána slovenského národa a jedného z najvýznamnejších mužov slovenských dejín. "Bol usilovný, pracovitý a zapálený pre dobrú vec," uviedol a vyzdvihol Štefánikovu odvahu, zanietenie a bojovnosť. Pripomenul, že prejavil nasadenie aj pri vzniku Československa. Jeho odhodlanie bojovať a nevzdávať sa označil za odkaz pre súčasnosť.

V tejto súvislosti poukázal aj na spoločné prekonávanie následkov celosvetovej pandémie. "Ukázali sme, že sme zodpovedným národom, ktorý vie rešpektovať a chrániť zdravie iných, že nie sme ľahostajní voči osudom našich najbližších, a teda, prejavili sme ľudskosť. A práve tá patrí k základným cnostiam človeka. Milan Rastislav Štefánik tento rozmer ľudskosti napĺňal počas celého svojho života," poznamenal Kollár.