Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Slovensko

Blanár: Diskriminácia pokračuje aj pri návšteve pápeža

Pápež František, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Plazivá diskriminácia Slovákov pokračuje ďalej, uviedol podpredseda Smeru-SD.

Bratislava 21. júla (TASR) - Diskriminácia Slovákov pokračuje aj pri návšteve pápeža Františka na Slovensku. Smer-SD nebude mlčať a bude aj naďalej využívať všetky demokratické možnosti na obranu práv Slovákov. V súvislosti s aktuálnou situáciou, opatreniami a podmienkami účasti na návšteve pápeža to vyhlásil podpredseda Smeru-SD a Národnej rady (NR) SR Juraj Blanár.

"Plazivá diskriminácia Slovákov pokračuje ďalej. Najnovšie pri plánovanej septembrovej návšteve Slovenska pápežom Františkom. Na stretnutí s ním sa podľa ministra zdravotníctva môžu zúčastniť len zaočkovaní Slováci. A všetci ostatní, druhotriedni, hoci ide o väčšinu Slovenska, takto postupne majú prichádzať o svoje práva," uviedol Blanár.

Zdôraznil, že strana odmieta diskrimináciu občanov a ich delenie na zaočkovaných a "tých druhých, druhotriednych". Aj preto sa podľa jeho slov opakovane obrátili na Ústavný súd (ÚS) SR s vyhláškami Úradu verejného zdravotníctva SR. Hovorí o obmedzovaní práv tých, ktorí sa nechcú dať zaočkovať alebo nemôžu a uprednostňujú kvalitné testy, alebo prekonali ochorenie COVID-19.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) v utorok (20. 7.) informoval, že na programe počas septembrovej návštevy pápeža Františka a stretnutí s ním sa budú môcť zúčastniť len plne zaočkovaní. Má ísť o snahu umožniť účasť čo najväčšiemu počtu ľudí nad rámec platných opatrení.

Pápež prijal pozvanie, ktoré mu adresovali všetci biskupi v mene celej katolíckej cirkvi na Slovensku, prezidentka SR Zuzana Čaputová i slovenská vláda. Od poslednej pápežskej návštevy na Slovensku ubehlo 18 rokov. Vtedajší spoločenskí lídri vítali pápeža Jána Pavla II. Pápež František by mal navštíviť Slovensko 12. až 15. septembra.