Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Blanár: Vyšetrovanie vraždy J. Kuciaka vylúčilo zodpovednosť Smeru-SD

Na archívnej snímke poslanec Juraj Blanár (SMER-SD) v parlamente. Foto: TASR/Martin Baumann

Opozičný poslanec Ľubomír Galko (SaS) pokladá za legitímnu otázku, odkiaľ vedel Fico o vylúčení nejakej verzie.

Bratislava 7. októbra (TASR) – Vyšetrovanie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky vylúčilo, že by za ňu niesla zodpovednosť strana Smer-SD a jej predseda Robert Fico prostredníctvom prepojenia medzi úradom vlády a mafiou. V diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to vyhlásil podpredseda Smeru-SD a poslanec NR SR Juraj Blanár, ktorý odmietol znevažovanie práce polície a vyzval, aby jej občania dôverovali.

"Táto verzia je nateraz vylúčená," povedal Blanár na margo tvrdení o zodpovednosti jeho strany za kauzu vraždy novinára. Odvolal sa pritom na tlačovú konferenciu generálneho prokurátora. "Ani jedna zmienka nebola na túto tému povedaná," skonštatoval s tým, že je logické, že Smer-SD zaujal takéto stanovisko. Blanár vyjadril úctu vyšetrovateľom a kriminalistom, prokurátorom aj zahraničným expertom, ktorí dokázali za sedem mesiacov dostať do väzby štyroch potenciálnych páchateľov.

Opozičný poslanec Ľubomír Galko (SaS) pokladá za legitímnu otázku, odkiaľ vedel Fico o vylúčení nejakej verzie. "Možnosti sú len dve, prvá je, že pokračuje v zneužívaní právomocí verejného činiteľa, ako to robil, keď bol premiérom," myslí si Galko s tým, že druhou možnosťou je Ficova snaha odpútať pozornosť od strany Smer-SD. "Pretože strana Smer je zodpovedná za to všetko, čo sa tu stalo," vyhlásil. Galko vyjadril ľútosť nad tým, že boli zmarené dva ľudské životy a že bol zavraždený novinár len preto, že odkrýval organizovaný zločin prepojený na stranu Smer.

Na archívnej snímke opozičný poslanec NR SR Ľubomír Galko (SaS).
Foto: TASR - Jakub Kotian


Podľa Blanára bola vražda "brutálne zneužitá" proti súčasnej vláde, jej predsedovi a proti strane Smer-SD. "Vy tu šírite neustále nenávisť, vyjadrujete súdy a nectíte vôbec prezumpciu neviny," odkázal Galkovi. Podľa Blanára dostali ľudí pri protestoch do ulíc aj nepodložené tvrdenia o prepojení vlády s mafiou.

Galko vyjadril presvedčenie, že Fico patrí k organizovanému zločinu, o čom podľa neho svedčí, že pri vzniku strany zohnal peniaze "vlastnou hlavou" od oligarchov. Pripomenul, že Kuciak písal o talianskej mafii na úrade vlády, rozkrádaní eurofondov a agrodotácií. "Z posledných 50 článkov napísal viac ako polovicu o Marianovi Kočnerovi, ktorý sa tu posledných desať rokov beztrestne potuluje za výdatného krytia strany Smer," tvrdí poslanec SaS.

Blanár oponoval poukázaním na prepojenie predsedu SaS Richarda Sulíka s Kočnerom. "Spomeňme si, kto raňajkoval a kávičkoval s pánom Kočnerom, nielen ako predseda strany SaS, ale ako druhý ústavný činiteľ a rozprával sa o generálnom prokurátorovi?" spýtal sa. Vyjadril tiež názor, že vyjadrenie Smeru-SD po zverejnení výsledkov vyšetrovania vraždy odzrkadľovalo aj to, že "tu bola snaha o zosadenie tejto vlády". Blanár vyzval na dôveru k poctivej práci polície, ktorá je podľa neho spochybňovaná. Podľa Galka sa dôvera k polícii zvýši, ak ľudia uvidia, že sa každý zločin vyšetruje razantne, bez ohľadu na to, kto je v ňom "namočený".