Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Blanár nepodporí možné sankcie, ktoré by zasiahli viac SR ako Irán

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár (Smer-SD). Foto: TASR - Jakub Kotian

Mimoriadne zasadnutie ministrov zahraničných vecí krajín EÚ zvolal v reakcii na iránsky útok šéf úniovej diplomacie Josep Borrell.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 16. apríla (TASR) - Slovensko nepodporí žiadne sankcie, ktoré by mali väčší dosah na občanov SR než na krajinu, voči ktorej budú ukladané. Uviedol to šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár (Smer-SD) v súvislosti s plánovaným utorkovým mimoriadnym zasadnutím ministrov zahraničných vecí krajín EÚ. Rokovať na ňom majú aj o možnom uvalení sankcií na Irán v súvislosti s jeho víkendovým útokom na Izrael.

"Neviem si predstaviť, ktoré sankcie by to mohli byť priamo na Irán z toho pohľadu, ale hovorím to aj v súvislosti so sankciami proti Rusku," doplnil. Potvrdil, že SR sa online na zasadnutí zúčastní. "Myslíme si, že by sa mal celý problém vrátiť k diplomatickému riešeniu, a to budeme podporovať aj na samite," ozrejmil minister.

Mimoriadne zasadnutie ministrov zahraničných vecí krajín EÚ zvolal v reakcii na iránsky útok šéf úniovej diplomacie Josep Borrell. Cieľom zasadnutia je diskutovať o tom, ako môže Európska únia prispieť k deeskalácii situácie na Blízkom východe.

Irán v noci na nedeľu (14. 4.) zaútočil na Izrael viac než 300 bezpilotnými lietadlami a raketami, uviedla izraelská armáda. Izraelu a spojencom sa podarilo zostreliť až 99 percent z nich. Teherán uviedol, že išlo o odvetu za Izraelu pripisovaný nálet na iránske veľvyslanectvo v sýrskom Damasku aj iné "zločiny" vrátane vojny proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas v Pásme Gazy.