Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Slovensko

VIDEO: Blanár zastúpi Fica na mierovej konferencii o Ukrajine v Ženeve

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár Foto: MZVaEZ

Zopakoval, že z pohľadu Slovenska zostáva podstatné to, čo súčasná vláda hovorí od svojho nástupu - že treba maximálne podporovať mierové riešenia.

Brusel 27. mája (TASR) - Šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár zastúpi premiéra SR Roberta Fica na júnovej mierovej konferencii o Ukrajine v Ženeve. Minister to potvrdil po skončení pondelňajšieho zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli, informuje spravodajca TASR.

Blanár pripomenul, že ministri zahraničných vecí EÚ sa zaoberali najmä situáciou na Ukrajine a v Pásme Gazy. Spresnil, že súčasná situácia na Ukrajine je veľmi zlá, lebo došlo k otvoreniu ďalšieho frontu, pričom Rusko postupuje, aj keď iba "malými krokmi".

"Ukrajina volá predovšetkým po pomoci v podobe protivzdušnej obrany. Minister Dmytro Kuleba požadoval sedem systémov Patriot, zatiaľ, pokiaľ mám dobré informácie, by to mal byť iba jeden systém Patriot," opísal situáciu Blanár.



Zopakoval, že z pohľadu Slovenska zostáva podstatné to, čo súčasná vláda hovorí od svojho nástupu - že treba maximálne podporovať mierové riešenia. Aj preto v Bruseli vyhlásil, že najdôležitejšie bude to, čo sa udeje na mierovej konferencii v Ženeve 15. a 16. júna.

Vyjadril nádej, že na tejto konferencii sa zúčastní čo najviac krajín, aj "globálni hráči globálneho juhu", predovšetkým Čína. Podľa jeho slov bez nich nie je možné garantovať výsledky mierovej konferencie, ktoré by mohlo akceptovať aj Rusko.

"Ruská federácia naznačila, že na tejto konferencii sa nezúčastní a že akýkoľvek záver konferencie bude brať ako ultimátum. Som však aj trochu pozitívne naladený, lebo sú informácie o tom, že ďalšia mierová konferencia by mala pokračovať v Saudskej Arábii, kde by už mohla byť pozvaná aj Ruská federácia. Toto je kľúčové z hľadiska ďalšieho vývoja konfliktu na Ukrajine," vysvetlil.

Na otázku TASR, kto bude zastupovať Slovensko na júnovej konferencii v Ženeve, Blanár pripomenul, že premiér Fico svoju osobnú účasť prisľúbil v apríli ukrajinskému premiérovi Denisovi Šmyhaľovi počas spoločného zasadnutia vlád v Michalovciach, čo sa však zmenilo po atentáte v Handlovej 15. mája.

"Po atentáte na premiéra Roberta Fica nemôžeme garantovať jeho účasť, pretože stále je v intenzívnej starostlivosti, takže ja som prebral túto pozíciu a zúčastním sa ako minister zahraničných vecí za Slovensko na tejto mierovej konferencii," odkázal Blanár.

Blanár: Štátnosť Palestíny majú uznať všetci, čo hovoria o dvojštátnom riešení



Celkový obraz toho, ako ukončiť konflikt na Blízkom východe, je známy - nepôjde to bez uznania palestínskej štátnosti. Šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár to uviedol v pondelok v Bruseli po skončení zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci, informuje spravodajca TASR.

Blanár pripomenul, že ministri zahraničných vecí EÚ sa pre "katastrofickú" situáciu v Pásme Gazy už v nedeľu večer stretli s diplomatmi z niekoľkých arabských krajín, ktoré sa snažia podporiť prímerie medzi Palestínčanmi a Izraelom. Toto stretnutie iniciovalo Nórsko a Saudská Arábia.

"Hovorili sme predovšetkým o tom, čo vlastne chceme dosiahnuť. Bolo povedané, že už vieme, ako to celé má skončiť. To znamená prímerie, humanitárna pomoc a dvojštátne usporiadanie týchto dvoch krajín," opísal situáciu.



Podľa neho to znamená uznanie Palestíny na všetkých úrovniach. Teraz je dôležité "poskladať všetky diely tohto puzzle", čo nepôjde bez uznania Palestíny ako štátu. A k tomu by podľa neho mali prikročiť aj iné krajiny, najmä ak tvrdia, že jediným riešením tejto krízy je dvojštátne riešenie Izraela a Palestíny.

Viacero európskych krajín sa v utorok chystá uznať štátnosť Palestíny. Blanár pripomenul, že Slovensko prebralo záväzky Československa z roku 1988 o uznaní Palestíny. A dodal, že 10. mája Slovensko na Valnom zhromaždení OSN hlasovalo za posilnenie členstva Palestíny v OSN.

"Toto sú kroky smerom k definitívnemu riešeniu po tom, keď už bude nejaké prímerie a mier," povedal Blanár. Dodal, že dôležité to bude nielen pre Palestínu, ale aj Izrael, keďže tu ide o nastolenie udržateľného mieru.

Pondelňajšie rokovania sa konali aj za prítomnosti diplomatov zo Saudskej Arábie, Jordánska, Egypta, Spojených arabských emirátov a Kataru a generálneho tajomníka Ligy arabských štátov (LAŠ). Tieto krajiny majú podľa Blanára jasnú predstavu o jednotlivých krokoch potrebných na vyriešenie krízy. Zaujal ho postoj Jordánska k doriešeniu "teritoriálnej integrity" Palestíny, teda spresneniu hraníc tohto štátneho útvaru podľa územia z roku 1967.

Rada ministrov EÚ odsúdila agresívne správanie sa židovských osadníkov na okupovaných územiach na Západnom brehu Jordánu. Podľa zástupcov arabských štátov sa agresivita osadníkov strojnásobila, pričom takéto aktivity neprispievajú k dosiahnutiu mieru.

"Ten záver, aj keď veľmi ťažký, je, že sa bude diskutovať na spoločnej báze s Izraelom v rámci Asociačnej dohody EÚ s Izraelom. Budeme komunikovať, že je potrebné, aby Izrael rešpektoval rozhodnutie Medzinárodného súdneho dvora, že treba zastaviť boje v Rafahu a že je potrebné obnoviť čo najviac priechodov z Izraela a Egypta, aby mohla prúdiť dostatočná humanitárna pomoc pre Palestínčanov," povedal Blanár. Pripomenul, že Palestínčania sú vystavení hladomoru, nedostatku zdravotnej starostlivosti a pitnej vody a každý deň si izraelské vojenské operácie vyžiadajú obete na civilistoch, vrátane žien a detí.

Blanár: Slovensko na darcovskej konferencii dalo pre Sýriu 2,6 milióna eur



Šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár v pondelok večer potvrdil, že Slovensko v rámci ôsmeho ročníka bruselskej konferencie na tému "Podpora budúcnosti Sýrie a okolitého regiónu" prispelo ako darca sumou 2,6 milióna eur. EÚ celkom vyzbierala 2,12 miliardy eur, informuje bruselský spravodajca TASR.

Európska komisia po skončení darcovskej konferencie spresnila, že EÚ sa podarilo združiť záväzky vo výške 2,12 miliardy eur na roky 2024 a 2025. Ide o finančnú pomoc, ktorá podporí Sýrčanov priamo v Sýrii, ako aj Sýrčanov, ktorí pred vojnou našli útočisko v susedných krajinách, a tiež ich hostiteľské komunity v Turecku, Libanone, Jordánsku a Iraku.

Na ministerskom stretnutí v Bruseli sa zúčastnili delegáti z členských štátov EÚ, krajín susediacich so Sýriou, niektorých partnerských krajín a medzinárodných organizácií vrátane OSN.

Konferencia opäť zdôraznila potrebu politického riešenia krízy v Sýrii v súlade s rezolúciou Bezpečnostnej rady OSN č. 2254 a tiež potrebu mobilizovať finančnú podporu na riešenie najnaliehavejších potrieb Sýrčanov a ich hostiteľských komunít.

"Toto je výsledok toho, keď sa konflikty neriešia mierovými rokovaniami, ale vojnovými nástrojmi. Dnes vidíme, že Sýria čelí obrovskej humanitárnej kríze," upozornil Blanár.

Konferencia, na ktorej sa zúčastnil, je podľa neho zameraná na darcovské krajiny, ktoré chcú prispieť a pomôcť riešiť existujúce problémy v Sýrii.

"My sa ako Slovenská republika pozeráme na to ako na problém riešenia nelegálnej migrácie a migrácie ako takej. Ak utekajú ľudia pred vojnovým konfliktom, tak im treba pomôcť. A naša filozofia je, že treba im pomáhať tam, kde žijú. Preto Slovenská republika pripravila pre roky 2024 až 2025 - v rámci svojich možností - 2,6 milióna eur na humanitárnu pomoc," oznámil Blanár.

Vysvetlil, že cieľom pomoci je zabrániť ďalšej vlne migrácie z tohto regiónu.



(spravodajca TASR Jaromír Novak)