Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

Blanár telefonoval s novým poľským ministrom Sikorskim

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár (Smer-SD). Foto: TASR Jaroslav Novák

Obaja ministri zároveň ocenili vysokú úroveň bilaterálnych vzťahov svojich krajín a vyjadrili záujem o posilňovanie spolupráce.

Bratislava 14. decembra (TASR) - Šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár telefonoval vo štvrtok so svojim novým poľským rezortným kolegom Radoslawom Sikorskim. Poľsko označil za dôležitého partnera Slovenska a Sikorského pozval na štátnu návštevu. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ SR).

Obaja ministri zároveň ocenili vysokú úroveň bilaterálnych vzťahov svojich krajín a vyjadrili záujem o posilňovanie spolupráce.

"Verím, že nové vlády na oboch stranách Tatier prispejú k ďalšiemu rozvoju slovensko-poľských vzťahov," skonštatoval po telefonáte Blanár.

Spoločne diskutovali aj o aktuálnych výzvach medzinárodnej a európskej politiky vrátane migrácie či situácie na Ukrajine a zdôraznili potrebu oživenia spolupráce v rámci Vyšehradskej skupiny.

"S Poľskom, naším severným susedom a dôležitým partnerom, nás spája mnoho záujmov i cieľov. S pánom ministrom Sikorskim sme obaja vyjadrili záujem spolupracovať na témach, v ktorých zdieľame rovnaký názor, vieme sa na nich dohodnúť a pomôžu obom krajinám v ochrane a rozvoji nielen v rámci našich regionálnych záujmov, ale aj v rámci Európskej únie. V tejto oblasti je preto veľmi dôležité oživiť náš unikátny formát V4," povedal Blanár s tým, že vláda SR je pripravená pokračovať s Poľskom v cezhraničnej spolupráci a zároveň hľadať nové možnosti kooperácie v iných oblastiach.

Obaja ministri vyjadrili podľa tlačového odboru MZVEZ SR podobný názor aj na potrebu boja s nelegálnou migráciou. "Zhodli sme sa, že Schengen momentálne nefunguje a hraničné kontroly musia byť realizované tak, aby v čo najmenšej miere obmedzovali obyvateľov Slovenska i Poľska," povedal Blanár.