Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Slovensko

Blanár: V rezolúcii OSN k situácii v pásme Gazy chýbali dôležité body

Na snímke minister zahraničných vecí Juraj Blanár (Smer-SD). Foto: TASR - Martin Baumann

Valné zhromaždenie OSN prijalo v piatok nezáväznú rezolúciu žiadajúcu okamžité humanitárne prímerie v pásme Gazy.

Bratislava 28. októbra (TASR) — V rezolúcii OSN k humanitárnej situácii v pásme Gazy chýbali viaceré dôležité body. Minister zahraničných vecí Juraj Blanár (Smer-SD) tak zdôvodnil, prečo sa Slovensko v piatok (27. 10.) pri hlasovaní Valného zhromaždenia OSN zdržalo. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

"Za nevyhnutné považujeme dôrazné odsúdenie teroristických útokov Hamasu, právo krajín na obranu v súlade s medzinárodným humanitárnym právom, ako aj okamžité a bezpodmienečné prepustenie všetkých rukojemníkov. S poľutovaním musím konštatovať, že tieto dôležité body v prijatom texte rezolúcie chýbajú," spresnil Blanár.

Dodal, že Slovensko veľmi oceňuje snahu členských krajín OSN riešiť naliehavé humanitárne potreby obyvateľov tejto palestínskej enklávy a s viacerými návrhmi schválenej rezolúcie sa plne stotožňuje.

"Pripájame sa zároveň k výzve na poskytnutie rýchlej, bezpečnej a neprerušenej humanitárnej pomoci, čo prispeje k deeskalácii napätia v širšom regióne," doplnil.

Valné zhromaždenie OSN prijalo v piatok nezáväznú rezolúciu žiadajúcu okamžité "humanitárne prímerie" v pásme Gazy.