Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Blanár žiada vysvetlenie návštevy maďarského šéfa diplomacie

Na archívnej snímke Juraj Blanár. Foto: TASR - Jakub Kotian

Ak nebola návšteva oficiálne zabezpečovaná slovenskou diplomaciu, možno ju podľa Blanára pokladať za neštandardnú.

Bratislava 4. marca (TASR) - Podpredseda Národnej rady (NR) SR a člen zahraničného výboru Juraj Blanár (Smer-SD) žiada ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka (nominant SaS) o vysvetlenie stredajšej (3. 3.) návštevy maďarského šéfa diplomacie Pétera Szijjártóa v Komárne. Pýta sa, či šlo o oficiálnu návštevu. Namieta kritiku Szijjártóa smerom k štátnemu tajomníkovi rezortu diplomacie a výroky k novele zákona o dvojitom občianstve. Tvrdí, že premiér Igor Matovič (OĽANO) sa zrejme dohodol s maďarskou stranou, že jej pri novele vyjde v ústrety, a to v súvislosti s pomocou pri dodávke ruskej vakcíny Sputnik.

"Zasahovanie maďarského ministra do našich vnútorných záležitostí a jeho neadekvátne komentovanie novely slovenského zákona o dvojitom občianstve považujem za provokáciu, pretože bola to práve maďarská strana, ktorá umožnila v roku 2010 štátne občianstvo Maďarska občanom SR na etnickom princípe, a nie na základe toho, že by tam trvalo bývali alebo mali iný vzťah k Maďarsku. Preto sme na tento bezprecedentný maďarský krok zareagovali prijatím zákona o dvojitom štátnom občianstve," uviedol Blanár.

Ak nebola návšteva oficiálne zabezpečovaná slovenskou diplomaciu, možno ju podľa Blanára pokladať za neštandardnú. V súvislosti s vyjadreniami maďarského ministra Blanár hovorí o zasahovaní do vnútorných záležitostí Slovenska a neadekvátnom komentovaní novely slovenského zákona.

Za dôkaz možnej dohody medzi premiérom a maďarskou stranou považuje slová Szijjártóa, že bol v poslednom čase viackrát v kontakte s Matovičom a pomohol mu vytvoriť kontakt na ruskej strane. Dodal, že Szijjártó rokoval v Komárne s tamojším primátorom, stretol sa s vedením SMK a aj s poslancom za OĽANO Jurajom Gyimesim. Poukázal pritom na vyjadrenia Gyimesiho o štátnom tajomníkovi Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a o tom, že maďarské občianstvo by mali občania SR získať iba na základe etnického princípu bez inej väzby ku krajine.

Szijjártó v Komárne povedal, že sa zdá, že zatiaľ sa z pohľadu maďarskej menšiny nepodarilo doriešiť otázku dvojakého občianstva na Slovensku. Po schôdzke s primátorom Komárna Bélom Keszeghom a zástupcami maďarskej menšiny žijúcej v SR mal vyjadriť nádej, že táto otázka bude raz vyriešená. V súvislosti s prebiehajúcim sčítaním ľudu na Slovensku Szijjártó požiadal Maďarov žijúcich v SR, aby sa prihlásili k maďarskej národnosti.