Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

FOTO: Počet mŕtvych utečencov v dodávke sa zvýšil na 71

Policajt stojí pred nákladným autom s logom slovenskej spoločnosti Hyza, ktoré stojí odstavené na diaľnici A4 neďaleko Parndorfu 27. augusta 2015. V nákladnom priestore auta našli rakúski policajti zatiaľ 20 mŕtvych tiel. Foto: TASR/AP

Najnovšie informácie uvádzajú, že počet mŕtvych utečencov v aute so slovenskými nápismi sa z 20 až 50 zvýšil na 71.

Viedeň 27./28. augusta (TASR/Teraz.sk) - Podľa najnovších informácií, ktoré uviedol portál topky.sk, sa v dodávke so slovenskými nápismi, ktorá sa včera našla na rakúskej diaľnici A4, nachádzalo až 71 mŕtvych utečencov. Medzi mŕtvymi, ktorí sa pravdepodobne udusili, sa nachádzali ženy, muži aj deti. Pôvodne sa predpokladalo, že počet obetí bude od 20 do 50.

Niekoľko desiatok utečencov, ktorých našli včera dopoludnia mŕtvych na rakúskej diaľnici A4 v aute so slovenskými nápismi, však zrejme zomrelo už dávnejšie. Informoval o tom riaditeľ polície v spolkovej krajine Burgenland Hans Peter Doskozil, ktorého citovala verejnoprávna stanica ORF.



"Potvrdzujem, že auto malo síce slovenské nápisy, ale maďarskú štátnu poznávaciu značku. V aute nebol žiaden vodič, bolo otvorené a o prevádzačoch nie je zatiaľ nič známe." informoval dnes TASR hovorca Krajinského policajného riaditeľstva v Burgenlande Gerald Pangl.




Podľa ORF približne 7,5-tonové chladiarenské vozidlo stálo v odstavnom zálive na úseku diaľnice pri obci Parndorf na území Burgenlandu, približne 20 kilometrov juhozápadne od Bratislavy. Diaľnica A4 tvorí hlavné cestné spojenie medzi Viedňou a Maďarskom, odkiaľ podľa rakúskych médií v poslednom období prúdia migranti do Rakúska vo veľkých počtoch.



K podozrivému vozidlu privolal políciu pracovník diaľničnej správy, ktorý v jeho blízkosti kosil porasty. Po príchode na miesto okolo 11.30 h však našli už len bezvládne telá, ktoré sa podľa ORF dokonca začínali rozkladať.

Videozábery zverejnené na internetovom portáli denníka Kronen Zeitung potvrdzujú, že vozidlo malo na sebe logo slovenskej spoločnosti HYZA a ďalšie slovenské nápisy. Hovorkyňa Krajinského policajného riaditeľstva v Burgenlande Alexandra Hareterová však pre TASR nevedela s istotou potvrdiť, žeby išlo o vozidlo so slovenskými EVČ.

"Prípad vyšetruje okrem Krajinského policajného riaditeľstva v súčinnosti s Spolkovým kriminálnym úradom vo Viedni. Takýto tragický prípad, kedy zahynulo až také veľké množstvo migrantov, sa v Rakúsku nestal, aspoň ja taký prípad neevidujem," dodala hovorkyňa.

Nákladné auto s logom slovenskej spoločnosti Hyza stojí odstavené na diaľnici A4 neďaleko Parndorfu 27. augusta 2015.
Foto: TASR/AP

Rakúske orgány v súvislosti s prípadom zriadili krízový štáb a vyhlásili rozsiahle pátranie po vodičovi a prevádzačoch, ktorí sú za hromadné úmrtie zodpovední.

V mieste nálezu diaľničná správa obmedzila premávku uzavretím jedného jazdného pruhu."Pri objasňovaní tejto smutnej udalosti je slovenská polícia, samozrejme, pripravená v prípade potreby poskytnúť rakúskym kolegom súčinnosť a spoluprácu," uviedol dnes hovorca Prezídia Policajného zboru SR Michal Slivka. Podľa jeho slov s bližšími otázkami k prípadu je však potrebné sa obrátiť na príslušné orgány v Rakúsku, ktoré sa mu venujú.



Auto s mŕtvymi migrantmi v Rakúsku zaregistroval Rumun v Maďarsku

Nákladné auto, v ktorom včera rakúska polícia našla niekoľko desiatok mŕtvych migrantov a ktoré malo na sebe logo spoločnosti HYZA a slovenské nápisy, zaregistroval občan Rumunska v maďarskom Kecskeméte. Napísal to spravodajský server Hvg.hu s odvolaním sa na údaje maďarskej polície.

Táto skutočnosť potvrdzuje úvahy, že na rakúskej diaľnici A4 pri Parndorfe našli obete organizovaného prevádzačstva, povedal v Budapešti minister riadiaci úrad vlády János Lázár.

Ako dodal, rakúske orgány sa už v tejto záležitosti spojili s maďarskými partnermi. Vozidlo podľa polície mohli kúpiť od slovenskej firmy.

Na summite vo Viedni držali minútu ticha za mŕtvych utečencov

Rakúsky kancelár Werner Faymann a nemecká kancelárka Angela Merkelová sú podľa vlastných slov zhrození nálezom niekoľkých desiatok mŕtvych utečencov v nákladnom vozidle na rakúskej diaľnici A4.

"Všetci sme touto hroznou správou otrasení," povedala Merkelová popri konferencii o západnom Balkáne, ktorá sa včera konala vo Viedni. "Boli to ľudia, ktorí boli na ceste, aby hľadali väčšiu bezpečnosť a ochranu, a pritom museli zomrieť takou tragickou smrťou," citovala ju tlačová agentúra DPA.

Na snímke zľava rakúsky kancelár Werner Faymann, nemecká kancelárka Angela Merkelová a bosniansky premiér Denis Zvizdič počas úvodného prejavu summitu západného Balkánu Hofburgu vo Viedni 27. augusta 2015.
Foto: TASR/AP

"Znova to ukazuje, že proti prevádzačstvu sa musí bojovať," povedal Faymann.

Rakúsky prezident Heinz Fischer na konferencii o západnom Balkáne, ktorej dominuje téma prílevu migrantov do Európy, vyzval zúčastnených predsedov vlád a ministrov na minútu ticha po "šokujúcej udalosti", informovala agentúra APA.

Tragédia podľa Merkelovej zdôraznila Európe potrebu riešiť migračné problémy rýchlo a v európskom duchu solidárnosti. Európska únia je zaviazaná zasadzovať sa za mier v krajinách, v ktorých panuje vojna, a musí pomáhať ľuďom, ktorých život je ohrozený a ktorí sú v bezvýchodiskovej situácii. "Európa ako bohatý kontinent je podľa môjho pevného presvedčenia schopná zvládnuť to," dodala kancelárka.

Chcú rezignáciu ministerky vnútra

Na rezignáciu vyzval včera rakúsku ministerku vnútra Johannu Miklovú-Leitnerovú vedúci predstaviteľ tamojšej mimovládnej organizácie Azyl v núdzi (Asyl in Not) Michael Genner, a to v súvislosti s tragédiou migrantov pri Parndorfe. Autor a poradca v otázkach utečencov pre tlačovú agentúru APA vyhlásil: "Plnú zodpovednosť za túto tragédiu nesú rakúska ministerka vnútra a jej európski rezortní partneri".

Predsedníčka spolku asylkoordination österreich Anny Knappová sa domnieva, že "bolo iba otázkou času, kedy sa v Rakúsku stane čosi podobné".

Oba mimovládne subjekty zastávajú názor, že vinu za smrť utečencov, ktorých telá sa našli v odstavenom chladiarenskom vozidle v rakúskej spolkovej krajine Burgenland, nesie politika izolácie starého kontinentu. "Dôvody sú v tomto prípade tie isté ako v prípade mŕtvych v Stredozemnom mori. Niet legálnych ciest, ako pricestovať do Európy, preto ľudia vo svojom zúfalstve prijímajú často nebezpečné ponuky prevádzačov bez toho, aby si uvedomovali riziko," cituje APA Knappovej slová.

Na archívnej snímke rakúska ministerka vnútra Johanna Mikl-Leitnerová
Foto: TASR/Štefan Puškáš

Michael Genner kladie na rovnakú úroveň vinu zodpovedných politikov a prevádzačov. Za hlavnú vinníčku považuje rakúsku ministerku vnútra. V tejto súvislosti avizoval nielen pietnu spomienku na zosnulých, ale aj míting za odstúpenie Johanny Miklovej-Leitnerovej.

M. FLAŠÍKOVÁ: Tragédia pri Parndorfe je dôsledkom nečinnosti Európskej komisie

Tragédia pri rakúskej obci Parndorf nemá podľa slovenskej europoslankyne Moniky Flašíkovej Beňovej (Smer-SD) v modernej európskej histórii obdobu. "Aktuálna situácia je výsledkom neschopnosti Európskej komisie a Európskej rady prijať adekvátne riešenia," uviedla vo svojom vyhlásení.

Poukázala na to, že počet utečencov a imigrantov alarmujúco stúpa každým dňom, pričom ide o reálny problém nielen pre Taliansko a Grécko, ale aj pre Maďarsko a Rakúsko. "Európska komisia a najmä jej predseda Jean-Claude Juncker napriek alarmujúcemu stavu, ktorý rástol v letných mesiacoch, ani nenačrtol žiadne nové opatrenie, práve naopak, tvári sa, že ide o záležitosť jednotlivých členských štátov," zdôraznila europoslankyňa.



Vyšetrovanie je v plnom prúde, polícia hľadá svedkov

Rakúska polícia hľadá možných svedkov odstavenia chladiarenského vozidla, v ktorom sa dnes našli mŕtve telá desiatok migrantov.

Kriminalisti sa už kontaktovali s partnermi v susedných krajinách a potvrdili aj pre rakúske médiá známe fakty o predaji inkriminovaného automobilu zrejme tretej strane s tým, že na ňom zostalo označenie pôvodného vlastníka a pribudlo maďarské evidenčné číslo.

Ako informoval rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF s odvolaním sa na šéfa Centrálneho pracoviska pre boj proti prevádzačskej kriminalite a obchodovaniu s ľuďmi v Spolkovom kriminálnom úrade so sídlom vo Viedni Geralda Tatzgerna, práce na mieste nálezu vozidla si vyžiadajú niekoľkodňovú precíznu prácu špecialistov. Nielen samotný automobil, ale i celé okolie musia byť detailne kriminálno-technicky preskúmané nielen v záujme zhromaždenia dôkazového materiálu, ale aj s ohľadom na to, aby sa predišlo zničeniu čo i len jedinej stopy.

Na snímke policajní a forenzní experti vyšetrujú pri nákladnom aute, ktoré je odstavené na krajnici diaľnice A4 pri rakúskom meste Parndorf, južne od Viedne 27. augusta 2015.
Foto: TASR/Štefan Puškáš

Hovorca burgenlandskej krajinskej polície Helmut Marban včera popoludní potvrdil, že obete nebudú z vozidla vykladať na mieste nálezu, pretože to tam nie je možné. Automobil preto odtiahli popoludní do neďalekej haly, ktorú poskytla diaľničná spoločnosť ASFINAG. Práve tam bude chladiarenské vozidlo otvorené, potvrdil predstaviteľ prokuratúry Eisenstadt Johann Fuchs. Súčasne poznamenal, že pri momentálnej teplote presahujúcej hranicu 30 stupňov Celzia sa treba ponáhľať, a to znamená, že ani kriminalisti, ani súdny lekár nebudú mať priveľa času na vykonanie nevyhnutných krokov.

Ako píše tlačová agentúra APA, predbežne sa nedá ani odhadnúť, aký čas si vyžiada postupné vykladanie a obhliadka tiel nešťastníkov.

Až po istom čase bude možné zodpovedať otázky nielen o presnom počte obetí, ale aj o ich identite a čase úmrtia.

Podľa zdrojov z prokuratúry sa vyšetrovanie rozbehlo viacerými smermi, pričom siaha od prevádzačstva cez všeobecné ohrozenie až po viacnásobnú vraždu.

Slovenské ministerstvo zatiaľ neoslovili

Rakúska polícia zatiaľ neoslovila slovenský rezort diplomacie v súvislosti s úmrtím niekoľkých desiatok migrantov pri rakúskej obci Parndorf. Pre TASR to uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Stano.

"Ani nepožaduje našu asistenciu. Náš zastupiteľský úrad vo Viedni však nezávisle od toho preveruje všetky relevantné informácie," dodal Stano.



Za zosnulých sa uskutoční omša v Dóme sv. Štefana vo Viedni

Spomienková bohoslužba za migrantov, ktorí našli smrť v chladiarenskom vozidle v odstavnom pruhu diaľnice A4 pri rakúskom Parndorfe, sa v pondelok o 19.00 h uskutoční v Dóme sv. Štefana v srdci Viedne. Celebrovať ju bude viedenský arcibiskup kardinál Christoph Schönborn.

Informáciu priniesol dnes v internetovom vydaní denník Kurier.

Nielen viedenský arcibiskup, rodák zo Skalky v okrese Litoměřice, ktorý požiadal dnes správcov kostolov, aby rozozvučali zvony, ale aj biskup z Eisenstadtu Ägidius Zsifkovics netajili šok z prípadu, ktorý otriasol regiónom.

Kardinál, ktorý je i predsedom rakúskej biskupskej konferencie, vyjadril spoluúčasť všetkým zainteresovaným a súčasne sa pozastavil aj nad konaním prevádzačov a ich opovrhnutiahodnými aktivitami.

Podľa jeho slov by Európa mala konečne postupovať jednotne, aby týmto zločincom nasadila putá s využitím všetkých prípustných prostriedkov.

Maďarská polícia pomôže rakúskym kolegom

Maďarská polícia poskytne rakúskym orgánom pomoc pri ich vyšetrovaní prípadu mŕtvych migrantov nájdených v nákladnom aute na rakúskej diaľnici A4, oznámila dnes v Budapešti Kinga Fügediová-Bognárová z komunikačnej služby Celoštátneho veliteľstva polície (ORFK).

Policajný vyšetrovateľ v ochrannom obleku stojí pred nákladným autom s logom slovenskej spoločnosti Hyza, ktoré stojí odstavené na diaľnici A4 neďaleko Parndorfu 27. augusta 2015.
Foto: TASR/AP

Podľa agentúry MTI ďalej povedala, že šéf maďarskej polície Károly Papp popoludní konzultoval so šéfom rakúskej polície a ponúkol mu pomoc prostredníctvom Národnej vyšetrovacej kancelárie Pohotovostnej polície, ktorá by mala spolupracovať s rakúskymi orgánmi v záujme čo najrýchlejšieho odhalenia páchateľov.

Fügediová-Bognárová dodala, že vyšetrovanie vedú rakúske orgány, preto ďalšie informácie nemôže poskytnúť.

Minister riadiaci úrad vlády János Lázár popoludní potvrdil, že vozidlo s pozostatkami migrantov malo maďarské evidenčné číslo. Zaregistroval ho občan Rumunska v Kecskeméte, vozidlo bol zrejme kúpené od slovenskej firmy. "Obeťami sú zrejme ilegálni migranti, ktorí sa pokúšali dostať do západnej Európy cez Maďarsko, prípadne prostredníctvom maďarských sprostredkovateľov," dodal Lázár.

"Tento mimoriadny prípad poukazuje na to, že situácia prisťahovalectva sa v uplynulých týždňoch vo veľkej miere zhoršila," zdôraznil maďarský minister.

Rakúska Amnesty: Tí, ktorí hovoria o tragédii, sú pokrytci

Za pokrytcov označil dnes generálny tajomník rakúskej pobočky ľudskoprávnej organizácie Amnesty International (AI) Heinz Patzelt všetkých, ktorí v súvislosti s odhalením mŕtvych tiel desiatok migrantov v odstavenom chladiarenskom vozidle pri Parndorfe hovoria o tragédii.

Podľa jeho slov ide o predvídateľnú, strašnú kolaterálnu škodu, akceptovanú z nedbalosti všetkými, ktorí kŕčovito trvajú na nefunkčnosti dublinského systému.

A to nezostane jedinou katastrofou. Hrôza sa prihlási vždy až vtedy, "keď sa tieto veci udejú pred našimi očami. Pri tom bolo 1000 mŕtvych v Stredozemnom mori a nespočetné množstvo zosnulých na balkánskej trase už jej avízom", konštatoval podľa kurier.at Heinz Patzelt. Bez ohľadu na spomínané skutočnosti sú však prevádzači zločincami, ktorí musia byť zadržaní a postavení pred súd, zdôraznil.

K tragickej udalosti vznikla spontánna občianska výzva na ľudskosť

Spontánnu občiansku výzvu na ľudskosť, ktorá vznikla v súvislosti s tragickou udalosťou pri rakúskej obci Parndorf, podporili desiatky osôb spoločenského života. Pripojiť sa k nej môže široká verejnosť.

V nej vyzývajú slovenskú vládu, aby ihneď podnikla kroky, ktoré pomôžu zmierniť bremeno krajín najviac vystavených utečeneckej vlne, a zmiernila utrpenie utečencov.

Ľudia kladú sviečky pred policajnou stanicou v rakúskom Eisenstadte 27. augusta 2015.
Foto: TASR/AP

"Dnešok ukázal, že utečenecká otázka nie je nejaký abstraktný politický problém. Je to otázka života a smrti konkrétnych ľudí. Žiadny slušný človek, ktorý na vlastné oči vidí niekoho umierať, nemôže ostať ľahostajný. Musí sa snažiť okamžite pomôcť," uvádza sa vo výzve.

Signatári pripomínajú, že Slovensko už má vybudovaný fungujúci systém pomoci žiadateľom o azyl a utečencom. "Stovky jednotlivcov a komunít dobrovoľne ponúkli pomoc. Práve títo ľudia môžu byť kostrou našej pomoci. Preto by vláda s nimi mala ihneď nadviazať komunikáciu a ponúknuť čo najväčšiu možnú podporu," podčiarkli.

Rovnako vyzvali vládu, aby pripravila akčný plán pomoci utečencom, alebo aby aspoň riešením aktuálnej situácie pomohla zabrániť hroziacej humanitárnej katastrofe.

TASR informoval Ján Orlovský.